"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

srijeda, 12. rujna 2012.

Dom za stare i nemoćne osobe “Grubišić” otpočeo s radom

Dom za stare i nemoćne osobe “Grubišić”, koji je s radom otpočeo prvog dana ovoga mjeseca, smješten je u Šipovači, u mirnom ozračju i prirodnom okruženju. Ideja o otvorenju ovakve ustanove od davno je bila u mislima Drage Grubišića, glavnog “krivca” za sve ovo, a prije dvije godine počeo je s njezinom realizacijom...


Kapacitet 20 kreveta


Budući da se obitelj Grubišić bavi i pružanjem pogrebnih usluga, kažu kako su se nagledali svega i svačega. "Na ideju otvorenja ovoga doma došao sam radeći posao pogrebnika. Uvidjeli smo da stari ljudi imaju velik problem, a to je da se njihove obitelji raseljavaju i oni ostaju sami, a u najgorim slučajevima, oni umiru bez znanja svojih najbližih članova obitelji. Većina takvih obitelji bi, da imaju gdje, smjestilo svoje stare, ali do sada nije bilo takvih mogućnosti. Upravo takve činjenice potakle su nas na razmišljanja, a nakon nekog vremena ideja je sazrela do te mjere da krene njezina realizacija" kazao je Grubišić, dodajući kako je nakon toga na red došlo razmišljanje što i kako dalje napraviti. Kod odabira lokacije također se mislilo na sve detalje, pa se tako Dom za stare i nemoćne osobe Grubišić nalazi na mirnoj lokaciji, bez puno buke i prometa, a štićenici, njih trenutačno pet, mogu uživati u lijepo uređenom dvorištu, čiji završni radovi u idućem razdoblju trebaju biti napravljeni.

Kapacitet doma je 20 štićenika, pokretnih i nepokretnih, s omjerom 60 naprema 40 posto. "Ukoliko to posao bude zahtijevao, mi imamo mogućnost proširenja kapaciteta na 50 štićenika, ali trenutačno imamo opremljeno i spremni smo primiti njih dvadeset" kazao je Grubišić, vodeći nas u obilazak doma, koji je izgrađen i opremljen zahvaljujući ponajviše njihovim vlastitim, obiteljskim sredstvima, a dio opreme su dobili od prijatelja i poznanika.


Uskoro dodatni sadržaji


Također, iz razgovora sa štićenicima doznali smo kako im je smještaj u domu ugodan, na ništa nemaju primjedbi, a ono što bi voljeli jest to da ih je još više zbog druženja i razgovora. U domu je priliku za rad dobilo šest zaposlenika, njegovateljice i medicinska sestra, koji vode brigu o štićenicima 24 sata. Isto tako, postoji dnevni raspored, kojim je točno definirano što se i kako radi, a oko jelovnika se dogovaraju sa štićenicima, ali uglavnom uvijek dobivaju svježe kuhani obrok. Cilj postojanja ovoga doma, kaže njegov osnivač, jest zadovoljan i sretan štićenik, a svi njegovi zaposlenici će se truditi osigurati ugodan i siguran boravak u njemu. Spavaonice su opremljene potrebnom opremom, a ista je prilagođena štićeniku. Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica također su u funkciji, a ono što tek treba dodatno urediti je okoliš, a od unutarnjih sadržaja uskoro će biti formirana teretana i ostali sadržaji u kojima će vjerojatno svatko od štićenika pronaći nešto za sebe.

"Uskoro će u funkciji biti i teren za igranje buća, a u planu imamo i oformljivanje vrta kako bi se, posebice naše štićenice, imale oko čega zabavljati" kazao je Grubišić, iskoristivši priliku da se zahvali svima koji su na bilo koji način potpomogli otvaranje i rad ovoga doma. 

2 komentara:

  1. Primite na znanje dobit će te policijski nalog o zabrani pristupa Zori Medenjak Matiji Šimić štićenici vaše ustanove LP

    OdgovoriIzbriši
  2. Thanks so much for sharing this awesome info! I am looking forward to see more posts by you! DOM ZA STARE

    OdgovoriIzbriši

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.