Izbori počeli kad je glasovanje završilo?

Konačno je završena sapunica zvana "IZBORI 2012" , koja je ovih dana bila zanimljivija i od Sulejmana Veličanstvenog. Na kraju izborne sapunice,koju smo svakodnevno gledali u našoj općini,umjesto THE END pisalo je SVE JE ISTO K¨O I LANI.


Poznati su pobjednici , poznati su gubitnici - prvi su odmah krenuli sa feštom , a ovi drugi su izjavljivali da su zadovoljni ostvarenim rezultatima.
Ali kako TV sapunice redovito imaju svoje nastavke , tako bi i ova izborna sapunica mogla dobiti svoj neočekivani nastavak.
Naime, već u ponedjeljak ranim jutrom,nakon burne noći,po našoj općini se počelo pričati kako ovi izbori uz pobjednike i gubitnike imaju i treće likove - PREVARENE , koji bi mogli biti glavni likovi u mogućem nastavku ove izborne sapunice ,a ti isti su bili kandidati različitih stranaka,kako pobjednika tako i gubitnika.
Priča o prevarenima je sve češća i sve žešća,a ona glasi ovako: Nakon brojanja glasačkih listića , mnogih zbrajanja i oduzimanja , brojači glasova su "punim gasom" otpočeli raditi preostali dio posla tako što su po uputama svojih stranaka dopisivali preferencije kako su im ovi naredili , te je tako nekolicina onih kojima su birači svojim glasovima omugućili "upad" u O.V. prevarena od strane svoje stranke,a njihovo mjesto su zauzeli oni koji su "više stranački podobni".
Jesu li ovo samo "šuplje" priče ili je ova priča istinita teško će se ikad utvrditi, al Vam prenosimo jedan zanimljiv podatak:

Na izborima 2008.god. u općini Ljubuški HDZ BiH je osvojio 3818 glasova a ukupan broj preferencija iznosio je 9208 što znači otprilike 2,4 preferencije po glasačkom listu , a na ovim izborima (neslužbeni rezultati) HDZ BiH je osvojio 5267 glasova a ukupan broj preferencija iznosi 24223 što znači otprilike 4,6 preferencija po glasačkom listu.

Jel Vam ovo dovoljno govori???

Za primjer smo uzeli HDZ BiH koji je osvojio najviše glasova a slično je i sa par ostalih stranaka, a kad bi brojali preferencije zasebno po biračkim mjestima to bi nam sve reklo.

Ovakva dešavanja  nam govore da "ISTO" i "ISTO" nije ISTO , pa se mnogi pitaju ima li smisla izlaziti na izbore ako birač ima svoga kandidata za kojeg će glasati kada lokalni vrh stranke odlučiva dali će taj isti zauzeti mjesto koje mu izborenim glasovima pripada ili će ga stranka "ukloniti" a umjesto njega postaviti drugog "stranački podobnijeg" kandidata. Jesu li većina kandidata samo marionete svojih stranaka kojoj služe samo za skupljanje publike i njenih glasova ili sami nisu zadobili dovoljno povjerenje kod birača,to oni najbolje znaju,kao i vladajujući u njihovim strankama ali i (vjerovatno) članovi biračkih odmora te promatrači.

Bal je davno otpočeo,u nedjelju se desio maskenbal a hoće li biti "skidanja maski" vidjet ćemo u narednom periodu.

.:: Šipovača Portal ::.
09.10.2012.

Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)