Proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka u Kašču

U malom mjestu Kašče koji pripada župi Šipovača-Vojnići, proslavljen je blagdana sv. Antuna Pustinjaka nebeskog zaštitnika sela.

Koncelebrirano sv. misno slavlje, uz vjernike mještane i vjernika iz susjednih mjesta predslavio je vlč. don Ivan Bebek, župni upravitelj župe Domanovići. U koncelebraciji je bio vlč. don Jozo Čirko, župnik Šipovače-Vojnića, vlč. fra Ljubo Kurtović, župni veljačke župe i vlč. don Mario Čagalj, župnik Vrgoračkih Poljica i Krstatice, koji je predvodio liturgijsko pjevanje. 

Na kraju svete mise župnik se zahvalio svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj svetoj misi pozivajući sve, a napose odseljene mještane da svojim prilozima potpomognu uređenje grobljanske mrtvačnice kao i interijera same kapelice. 

Ovo je ujedno bila i prigoda da se urede grobovi preminulih mještana i da se upale svijeće za pokoj njihovih duša, što su mnogi i učinili.

Župnika i druge svećenike, a pridružili su se na ručku i vlč. fra Robert Jolić, župnik Klobuka, od koje župe se i Kašče 1939. odvojilo pripalo novoosnovanoj župi Šipovača i vlč. don Marin Marčić, župnik Stilja, Oraha i Prapratnice, ugostila je obitelj Milenka i Ike Primorca i njihove supruge Romina i Marija.

Ovo je jedina kapelica u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji posvećena sv. Antunu Pustinjaku. Sv. Antun nazvan još sv. Antun opat i sv. Antun bile brade, rođen je u bogatoj obitelji u selu Komas u gornjem Egiptu a svoj život je posvetio pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem redovništva. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke.

Danas u Donjem Kašču (Gornje Kašče pripada Republici Hrvatskoj) živi 33 vjernika u 15 domaćinstava. Obitelji s jednim članom je 4, a s dva člana je 7 obitelji. Dvije obitelji imaju 3 člana, a po jedna ima 4 i 5 članova.

Sveta misa se u grobljanskoj kapelici slavi svake druge nedjelje u 14:30 i za godišnjice pokojnika po dogovoru župnika s obiteljima.



Objavi komentar

0 Primjedbe