Bez bure pršutima prijeti propadanje

Nepovoljni vremenski uvjeti već duže vrijeme ne idu na ruku vlasnicima sušnica i pršutana koji muku muče kako svoje mesne prerađevine očuvati i sačuvati od propadanja. Iako nemamo informaciju da je nekomu južina nanijela neku štetu, vjerujemo kako svi pomno promatraju svaki primjerak ovog mesnog specijaliteta te čine sve kako bi ga sačuvali od kvarenja i propadanja.

Velika vlažnost zraka

Jedan od onih kojima vremenski uvjeti, na svu sreću, još uvijek nisu nanijeli nikakvu štetu je Srećko Brkić, vlasnik pršutane Bura, koja se nalazi na oko četiri stotine metara nadmorske visine u ljubuškoj općini. Posjetivši Srećka u njegovoj pršutani, u kojoj, kaže, posla ima svaki dan, doznali smo kako ovako toplu zimu ne pamti otkad se bavi ovim poslom, a to je još od 1999.
“Do sada nije bilo nikakvih problema, a vjerujem da ih neće ni biti jer, prema prognozama, dolazi nam ljepše vrijeme. Mi smo učinili što je bilo u našoj moći, meso, odnosno pršute i ostale suhomesnate proizvode, skidali smo i provjeravali, da nam se ne bi dogodilo da na nekom komadu dođe do neke promjene, a da mi to ne primijetimo”, priča Srećko, dodajući kako ove godine na sušenju ima oko 5000 komada pršuta. U cilju prevencije i što boljeg procesa sušenja pršuta, ove su godine u funkciji bili i ventilatori koji su stvarali umjetnu buru, što do sada nije bio slučaj, jer zbog velike nadmorske visine na kojoj se pršutana nalazi, jutra prolaze i bez slane i rose pa je zbog toga i vlažnost zraka manja. Ipak, ove godine, zbog velike vlažnosti zraka, bilo je potrebno ventilatore uključiti u proces sušenja.

Bit će sve gore i gore

Što se tiče temperature zraka prilikom sušenja pršuta, ona, objašnjava Srećko, može biti i do 18 stupnjeva, ali je još jednom objasnio da je problem povećana količina vlage zraka. Zbog svega navedenoga pršutima će trebat duže razdoblje dozrijevanja. “Ovako lošu godine ne pamtim, ali mislim da se svi moramo pripremiti, jer će nam dolaziti sve gore i gore godine što se tiče vremenskih uvjeta”, njegov je zaključak, savjetujući svima da redovito kontroliraju svoje suho meso te ostave dovoljno vrijeme za dozrijevanje, kako bi se sve posložilo i kako bi pršut dao maksimum od svog ukusa. Kao i svake godine Srećko će sa svojim pršutom nastupiti na sajmu pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda u Sinju, koji će se održati sredinom travnja i to po deveti put, a baš s tog sajma Srećko ima tri zlatne i isto toliko srebrenih medalja, što je također potvrda da posao kojim se bavi radi profesionalno.

Z. Volarević / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe