Biskup Ratko u pastoralnom pohodu župi Šipovača-Vojnići

U nedjelju (16. ožujka) biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić posjetit će župu Presvetog Srca Isusova Šipovača-Vojnići u okviru kanonske vizitacije.
U svom pastoralnom pohodu biskup će izvršiti pregled župnih knjiga i sa župnikom don Jozom Čirkom posjetiti mjesna groblja i kapelice, crkvu u Dolama, te župnu crkvu u Šipovači u kojoj će i predslaviti svetu misu u 11 sati.

Kanonska vizitacija u crkvenoj terminologiji označava pohod nekog crkvenoga poglavara ustanovama i osobama za koje je izravno odgovoran. Pravo vizitacije pripada svim crkvenim poglavarima koji imaju redovitu javnu jurisdikciju nad osobama. Papa po svojim izaslanicima može vršiti vizitaciju po cijelome svijetu. Redovnički poglavari također vrše vizitaciju unutar svoje jurisdikcije (npr. unutar svoje provincije i reda).
O obavljenoj vizitaciji vizitator je dužan sastaviti izvješće, koje mora biti pohranjeno u arhivu dijeceze ili provincije kao službeni spis, a biskup u svojem pohodu papi (ad limina apostolorum) na temelju njega iznosi izvješće o stanju svoje dijeceze, dok redovnički poglavar o vizitaciji izvješćuje svoga nadređenoga.

Objavi komentar

0 Primjedbe