Prije godinu dana igrališe Luke "prosvitlilo"

Godina dana je prošla od velike pobjede mladeži Šipovače nad Vijećem MZ Šipovača-Kašče. Na današnji dan prije točno godinu dana, nakon više od pola godine tame, ponovno je priključena rasvjeta na igralištu Luke.

Podsjećamo, igralište je u nadležnosti Mjesne Zajednice koja godinama nije plaćala račune za potrošenu električnu energiju te je ista isključena 7. rujna 2012. godine. Odmah po isključenju vodstvo MZ obećaje riješiti problem u roku od dva tjedna. Nakon neispunjenog obećanja, ogorčena mladež Šipovače organizira prosvjed i blokira promet u Šipovači. Nakon toga nastupa pravi haos u selu - predsjednik Vijeća MZ, uz podršku nekolicine ostalih vijećnika, prosvjednike prijavljuje policiji te sve eskalira međusobnim sukobom. 

Nakon saslušanja u PU Ljubuški i svakodnevnih napada i prijetnji od strane pojedinaca seoske vlasti kroz koju su prolazili dok su se borili za vraćanje rasvjete na igralište, mladež postaje još ustrajnija u svojem naumu da igralište ponovo prosvijetli.

Od strane Vijeća MZ istodobno se poručuje javnosti da su prosvjedi predizborna aktivnost, te da rasvjetu neće uključiti dok mladež ne ukloni natpise na igralištu, a da se ni dan-danas ne znaju autori istih. Nakon toga, mladež u znak protesta organizira dosad neviđenu utakmicu koja se igra po mrkloj noći a jedinu svjetlost su im pravili svjetla poredanih automobila oko igrališta.

Tek pod pritiskom mještana koji su se priključili mladima u njihovoj borbi, ali i pod pritiskom svojih stranaka, Vijeće MZ Šipovača-Kašče potpisiva ugovor sa Elektroprivredom HZ HB 5. veljače prošle godine.

Nakon potpisivanja ugovora, mladeži je laknulo misleći da će rasvjeta biti upaljena i da je njihovoj agoniji došao kraj. Ali, mjesec dana nakon toga, igralište je i dalje bilo u mraku.

Umorni od čekanja, mladi Šipovače najavljuju novi prosvjed i prometnu blokadu Šipovače. Po saznanju o novom prosvjedu dešava se veliki preokret, seoska vlast se "brzinom munje" angažira (podjednako brzo kao kad su prosvjednici prijavljeni policiji zbog prosvjeda u devetom mjesecu) te na igralište dovodi predstavnike Elektroprivrede koji prikapčaju struju na igralištu (ponedjeljak, 11. ožujka 2013).

      Kronologija najvažnijih događaja:
  • 7. rujna 2012. - igralište Luke ostalo bez rasvjete 
  • 23. rujna 2012. - prosvjed i blokada ceste ispred igrališta
  • 25. rujna 2012. - neki od prosvjednika na višesatnom ispitivanju u PU Ljubuški
  • 26. rujna 2012. - na pojedinim lokalnim portalima Vijeće MZ iznosi razne neutemeljene optužbe i neistine s pokušajem blaćenja prosvjednika, a tekst potpisuje "ured za informiranje MZ Šipovača-Kašče", koji ne postoji, niti je ikada postojao.
  • 4. siječnja 2013. - odigravanje noćne utakmice pod svjetlima automobila
  • 5. veljače 2013. - potpisan ugovor Vijeća MZ i Elektroprivrede HZ HB
  • 10. ožujka 2013. - mladež najavljuje novi prosvjed i prometnu blokadu Šipovače
  • 11. ožujka 2013. - priključena rasvjeta na igralištu Luke
Foto podsjetnik:




Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)