Svjetski dan slobode medija - Šipovača u rangu Turkmenistana

Svjetski se dan slobode medija obilježava 3. svibnja svake godine,a ustanovila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine kako bi podsjetila javnost na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih djelatnika u izgradnji i očuvanju demokracije.

Povodom ovog dana Međunarodna organizacija Freedom House objavila je izvještaj o slobodi medija u svijetu u 2013. Sloboda medija u svijetu bila je na najnižem nivou u proteklih deset godina. Razlog tome je opadanje slobode medija, posebno u Egiptu, Libiji, Jordanu kao i u Turskoj, Ukrajini i nekoliko zemalja u istočnoj Africi. Ovogodišnje istraživanje provedeno je u 197 zemalja svijeta.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 103. mjestu po slobodi medija u svijetu što je svrstava u kategoriju djelimično slobodnih zemalja u rangu Paname i Haitija, dok su na samom dnu S. Koreja, Eritreja i Turkmenistan.

U BiH je, između dva Svjetska dana slobode medija (2013.-2014.) zabilježeno 50 slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara, najčešći uzroci su politički i verbalni pritisci.

Istraživanje "Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH" u organizaciji Udruženja "Bh. novinari" i njemačke organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH pokazalo je da političari imaju najviše utjecaja na medije i da su oni najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH.

Upravo je Šipovača najzorniji prikaz ugrožavanja slobode govora od strane pojedinih lokalnih kvazi političara kojima je vrhunac biti dio seoske vlasti i lutka na koncu kojom se upravlja iz "centrale". Npr. kada se u javnost iznese nešto što ne tim odgovara pojedincima, autor će biti meta napada. I to nisu obični napadi današnjice, nego u većini slučajeva podsjećaju na napade iz filmova o kaubojima i Indijancima - radi se "sačekuša", meta se zaskoči i počinju napadi od poglavice plemena i ostalih, plemenski vrač, obično žena poglavice, glasno viče na svom specifičnom jeziku, dok se u pozadini čuje huk koji potiče na napad. Opisana scena nimalo se ne razlikuje od scene napada u kaubojskim filmovima, jedina je razlika u tome što se ne koristi luk i strijela.

Ali to nije sve, takvi napadi su samo jedni u nizu različitih napada o kojima se toliko ima za reći da bi se mogla oveća knjiga napisati. Zvuči pomalo nevjerovatno da se ovakvo nešto dešava u 21. stoljeću, ali stvarnost je takva da je Šipovača po pitanju demokracije, slobode govora i civiliziranosti u rangu gore navedenog Turkmenistana.

Svjetski dan slobode medija služi i kao podsjetnik da se informira građane o kršenju slobode medija, da su u nekim zemljama novinske publikacije cenzurirane, da se novinari susreću sa prijetnjama, pritvorima, novčanim kaznama pa čak i zatvorom.

P.S. Nema nedodirljivih!

Objavi komentar

0 Primjedbe