Dvije godine od povijesnog prosvjeda u Šipovači

Dvije godine je prošlo od prvog povijesnog prosvjeda koji se održao na tlu Šipovače.

Prosvjed je organizirala mladež Šipovače sa njenim mještanima, te tajnom organizacijom ANONYMOS REVOLUCIONARE zbog isključenja električne energije na igralištu Luke.

Akteri događaja prosvjedom su pokazali vijećnicima Vijeća MZ da neće dopustiti da igralište Luke propadne kao i Popovača - nekadašnji ponos sela. Prosvjedu je prisustovalo oko stotinjak učesnika koji su svojim automobilima blokirali promet pored igrališta Luke.

I umjesto da su osigurali u najbržem mogućem roku rasvjetu na igralištu, većinu vijećnika problem rasvjete nije zanimao dok se nije održao prosvjed. Tada na scenu stupa član vodstva MZ koji prosvjednike prijavljuje policiji pokušavajući diktatorskim metodama preplašiti mlade.

Srećom, mladi se nisu pokorili i nisu dopustili da diktatura prevlada nad njima - nastavili su se boriti za igralište raznim akcijama, a jedna od njih je bila odigravanje noćne utakmice.

Pola godine je trajala borba za igralište između mladeži i seoskih "glavara". Tek kada su najavili nove prosvjede, Vijeće MZ je brzinom munje reagiralo i omogućilo povratak električne energije na igralište (mladež Šipovače uspjela - rasvjeta na igralištu upaljena).

Ova borba mladih Šipovčana može poslužiti za primjer i starijima te društvu u cjelini. Odlučno su se borili za svoje igralište, te protiv pokušaja nametanja diktature i USPJELI!

A kako je bilo na prosvjedu pogledajte OVDJE.

Kronologija događaja:
7. rujna 2012. - igralište Luke ostalo bez rasvjete
23. rujna 2012. - prosvjed i blokada ceste ispred igrališta
25. rujna 2012. - prosvjednici na ispitivanju u PU Ljubuški
26. rujna 2012. - na pojedinim lokalnim portalima Vijeće MZ iznosi razne neutemeljene optužbe i neistine s pokušajem blaćenja prosvjednika, a tekst potpisuje "ured za informiranje MZ Šipovača-Kašče", koji ne postoji, niti je ikada postojao
4. siječnja 2013. - odigravanje noćne utakmice pod svjetlima automobila
5. veljače 2013. - potpisan ugovor Vijeća MZ i Elektroprivrede HZ HB
10. ožujka 2013. - mladež najavljuje novi prosvjed i prometnu blokadu Šipovače
11. ožujka 2013. - priključena rasvjeta na igralištu Luke



Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Ponosna moja je zemlja ŠIPOVAČA.
    ŽIVILA REVOLUCIJA

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)