Igor Bebek: Južno-hercegovački proizvođači mladog krumpira pred zidom

Procjene su bile da će se ulazak Hrvatske u EU nepovoljno odraziti na južno-hercegovačku poljoprivredu u prvom redu povrtlarstvo. Posebice se to odnosilo na proizvodnju mladog krumpira koja je desetljećima bila orijentirana na hrvatsko tržište. Naime, BiH se ne nalazi na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz.

Na upit, što se od predviđanja obistinilo Igor Bebek iz Šipovače, poljoprivredni proizvođač i vlasnik izvozne tvrtke „Borna“ kaže:
„Na krumpir je praktično uslijedio embargo, nemamo potrebne „papire“ za izvoz u EU. U Hrvatsku smo uz krumpir, izvozili i drugo povrće – rajčice, paprike, krastavce, bijeli luk…, međutim i kod tih roba nismo više konkurentni. Hrvatsko tržište sada se opskrbljuje iz drugih dijelova EU. Praktično smo osuđeni na čekanje, pa ako nečega nema u EU, onda možemo interventno uskočiti. Ove godine to su povremeno bile rajčice, paprike i krastavci, ali u to se ne može pouzdati. Mi nemamo siguran otkup, nemamo ugovore, nemamo ništa“.

-Pokušalo se s izvozom mladih krumpira u Rusiju, kakva su vaša iskustva?

-Godinama sam preko tvrtke izvozio krumpire, pa kako smo se našli pred zidom EU, probao sam prema Rusiji. Uz pomoć kooperanata, Udruge poljodjelaca i ostalih, uspjeli smo se organizirati, pribaviti potrebne potvrde i na rusko tržište otpremiti dva tegljača. Put je trajao šest dana, a svakom je poznato da je mladi krumpir roba koja ne može dugo stajati. Ipak, roba se na odredištu rasprodala, međutim više nismo bili konkurentni, pa su dalje narudžbe izostale.

Na upit, može li se iduće godine, izvoz za Rusiju organizirati ranije, Igor Bebek kaže:
„Upravo to su nam savjetovali brokeri, pokušati ranije i iskoristiti embargo EU prema Rusiji. Ipak pošto je to za nas novo i nepoznato tržište ne bih polagao velike nade prema Rusiji. Previše je šest dana puta. Zatim trebalo bi i sortiment mijenjati, da krumpir prilikom transporta, izložen svjetlosti ne zeleni…

-Veći ste proizvođač, gdje ste plasirali svoju robu?

-Jedan dio otpremio sam upravo za Rusiju, a ostalo na domaćem tržištu koje je skučeno, izloženo domaćoj, pa konkurenciji sivog tržišta, uvozničkih lobija… Uspio sam robu prodati, završiti godinu, koju treba što prije zaboraviti i krenuti u novu.

-Kako ići u novu kad zadati okviri ostaju isti?

-Koliko mi je poznato, unatoč nekim obećanjima od izvoza u EU, za sada, nema ništa. Ipak mi se pripremamo vadimo fito brojeve i slično, ostalo je na institucijama. S aspekta proizvođača, s aspekta izvoznika mladog krumpira, nemam savjeta – što i kako dalje? Bez izvoza proizvodnja gubi smisao, ali gdje i kome robu prodati“, pita se ovaj specifični proizvođač.

Uglavnom, ulazak Hrvatske u EU, očito se višestruko negativno odrazio na južno- hercegovačku poljoprivredu, trenutačne cijene su relativno postojane zahvaljujući poplavama i velikim štetama u Bosni, da toga nije, situacija bi s plasmanom, bila još gora.
D. Musa / Lj::portal

Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)