Odgovor Radija Ljubuški na optužbe Radoslava Radišića

Na izjavu Radoslava Radišića (HDZ 1990): "Nije HDZ BiH vlasnik Radija Ljubuški, već općina!" koju je dao za portal Ljubuški.info, reagirao je v.d. ravnatelja Radija Ljubuški Drago Vukojević.
Odgovor prenosimo u cijelosti:
Poštovani gospodine Radišić, 
ostali smo ne malo iznenađeni, začuđeni, pa i zaprepašteni Vašom izjavom Vašem omiljenom internet portalu, a u kojoj ste optužili Radio Ljubuški da naš novinar Mile Kraljević nije, po dosadašnjoj praksi, nakon 21. sjednice Općinskog vijeća Ljubuški htio uzeti izjave predsjednika klubova oporbenih stranaka.
U nastavku te izjave, nastavili ste „blatiti“ Radio Ljubuški iako držimo da to ničim nismo zaslužili . 
Ako je taj portal ispravno prenio Vašu izjavu moramo konstatirati da, osim „blaćenja“ ne govorite ni istinu. Naime, naš novinar Mile Kraljević nije uzeo izjavu ni od predsjednika vladajućih klubova u Vijeću, a ne samo oporbenih kako Vi tvrdite. Nije uzeo izjavu predstavnika ni jedne političke stranke. 
No, najprije da pojasnimo cijelu situaciju. Naime, Radio Ljubuški prakticira poslije svake sjednice Općinskoga vijeća uzeti izjave predstavnika političkih stranaka u kojoj se oni kratko osvrnu na tu sjednicu. Vi vrlo dobro znate da tu ni jedna stranka nikad nije bila privilegirana, imala ona jednog ili dvanaest vijećnika, bila ona vladajuća ili oporbena. Držimo, kako za te izjave i nema neke posebne potrebe jer je najbolje da naši slušatelji sami donesu zaključke o sjednici Vijeća preslušavajući sjednicu, za što imaju priliku izravno u našem eteru, ali i na našoj web stranici, tako da kada god žele mogu preslušati sjednicu koju žele i sami donijeti zaključak. Međutim, da bi ih zainteresirali za sjednicu, uveli smo praksu "uzimanja" izjava koje nikada i ničim nismo ograničavali. Mišljenja smo da ni ovaj put naše slušatelje nismo ničim zakinuli jer su imali prigodu poslušati sjednicu na našim valovima, a integralni snimak je postavljen na našu web stranicu i mogu je poslušati kad god žele i sami donijeti zaključke kakve žele.

S obzirom da je 12.9. 2014. počela predizborna kampanja i da su na snagu stupila pravila Regulatorne agencije za komunikacije (CRA), što Vi vrlo dobro znate, odlučili smo da poslije spomenute sjednice ne uzimamo izjave predstavnika političkih stranaka koje su zastupljene u Općinskom vijeću, ni vladajućih ni oporbenih, kako ne bi imali moguće prigovore drugih političkih subjekata, koji ne participiraju u Općinskom vijeću Ljubuški, ali imaju ista prava, i pravo na isto vrijeme u našem programu kao i prije spomenute stranke. A takvih je političkih subjekata, na prostoru koji svojim signalom pokriva Radio Ljubuški preko trideset. I, što mislite da smo mi uzeli spomenute izjave pa se susreli sa prigovorom tridesetak političkih subjekata, kako ih Radio Ljubuški zapostavlja u svom programu. Vjerujemo, da u stvarnosti ne bi bilo ni jednog prigovora, ali uvijek je moguće da netko traži "dlaku u jajetu", kao što je ovaj put tražite Vi gospodine Radišiću.
Ovaj put smo umjesto izjava predstavnika političkih stranaka uzeli izjavu načelnika Barbarića, koji je dao svoj osvrt na sjednicu kao načelnik, a ne kao predstavnik stranke kojoj pripada. Mislimo da je izjava sasvim korektna i u skladu s pravilima CRA i da ničim nismo povrijedili ta pravila. Uredništvo Radija je ocijenilo kako bi to u ovom trenutku programski bilo najkorektnije. Pitamo se što bi Vi rekli da načelnik Barbarić komentira svaku sjednicu Vijeća, iako bi to bilo normalno. Bi li nas u tom slučaju poslije svake sjednice napadali kako od vladajućih uzimamo dvije izjave, a od Vas samo jednu. Pitamo Vas i to, je li po Vama privilegiranje vladajućih to, da u velikoj većini slučajeva, poslije svake sjednice imamo po tri ili četiri oporbena komentara sjednice, a po jedan vladajuće većine i tko je tu privilegiran.

Pa sve i da smo nešto pogriješili, a nismo, umjesto da gospodine Radišiću porazgovarate s uredništvom Radija Ljubuški i pitate u čemu je problem, da zajednički vidimo jesmo li pogriješili, zajednički to razmotrimo i procijenimo, ako treba i ispričamo Vam se, Vi ste "brže bolje otrčali“ blatiti nas po lokalnim Internet portalima.
S pravom se pitamo gospodine Radišiću što će biti ukoliko Vaša cijenjena stranka ne poluči očekivani rezultat na predstojećim izborima. Je li ovo traženje određenog alibija, i hoće li i za to biti kriv i odgovoran Radio Ljubuški. Ili se, ne daj Bože, radi o određenom političkom pritisku na Radio Ljubuški?
Hoće li ta "neuzeta" izjava, koja obično traje minut ili dva, biti presudna u ovoj predizbornoj kampanji?

Nije nam jasno, kako je sad ta izjava dobila toliko na važnosti. Kako to nije zasmetalo predstavnicima ni jedne druge političke stranke nego upravo Vama gospodine Radišiću?
Gospodine Radišiću molimo Vas da i nama, ali i cjelokupnoj ljubuškoj javnosti odgovorite je li ikad Vaša cijenjena stranka tražila nešto od Radija Ljubuški, a da Vam nismo udovoljili? Jeste li nas zvali na neki događaj a da ga nismo popratili? Jeste li imali neku akciju, a da je nismo popratili, ako ste nas o tome obavijestili? Jesmo li Vas ikad ičim uvrijedili, ucijenili ili u bilo čemu bili nekorektni? Jesmo li Vam ikad, izvan predizborne kampanje, kada smo to prisiljeni učiniti, išta naplatili? Ne samo Vama, već bilo kojem drugom političkom subjektu bio on vladajući ili oporbeni.

Unatoč, takvih, po našem mišljenju dobrih odnosa s Vašom cijenjenom strankom, gospodine Radišiću iskoristili ste prvu prigodu koja Vam se nije učinila po volji kako bi „oblatili i popljuvali“ Radio Ljubuški. Nije fer i korektno gospodine Radišiću.
Od kuda to sada gospodine Radišiću da smo mi HDZ-ov, a ne općinski Radio. Je li to samo zbog ovih „neuzetih“ izjava ili postoji još nešto?
Poznato nam je da su predizborne političke kampanje vrlo često „prljave“. Ali pitamo se zar ste Vi ovu morali početi na „prljav“ način baš na račun Radija Ljubuški, koji po našem mišljenju to ničim nije zaslužio. Pa, mi smo i susjedi gospodine Radišiću. Vaša cijenjena stranka i Radio Ljubuški su podstanari u istoj zgradi. Dijeli nas samo nekoliko stepenica. Zar je bilo teško prijeći te stepenice i razgovarati o određenim problemima, ako oni postoje? Čini ste da ste Vi izabrali drugi način. Mi pak držimo da samo razgovorima možemo doći do određenih kvalitetnih rješenja na obostranu i svekoliku korist. Ako želite razmišljati slično stojimo Vam na raspolaganju.

Posljednje što želimo je prepirati se s bilo kime po medijima i Internet portalima. Međutim, unatoč svemu, nećemo Vam previše zamjeriti, ali smo zbog cjelokupne javnosti morali odgovoriti na Vaše napade.
Na kraju Vas najiskrenije pozdravljamo u nadi da ćemo buduće eventualne nesporazume rješavati na drugačije i kvalitetnije načine. 
v.d.ravnatelja Radija Ljubuški
Drago Vukojević

Objavi komentar

0 Primjedbe