Bojana Bukmir odbila mandat u Skupštini ZHŽ

Mandat u Skupštini Zapadnohercegovače županije odbili su Bojana Bukmir iz Narodne stranke "Radom za boljitak", čiji je mandat dodijeljen Žarku Karačiću, i Stanko Primorac, kandidat HSP BiH – DSI, kojeg će odlukom SIP-a zamijeniti Viktor Kvesić.

Podsjetimo, Žarko Karačić nekadašnji je ministar gospodarstva ZHŽ-a kojemu se sudilo da je u funkciji ministra 24. ožujka 2009. donio odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz proračuna za potporu subvencioniranja veterinarskih usluga te je tvrtki MI Farmer d.o.o. Široki Brijeg isplaćeno 6 milijuna maraka. Prvo suđenje pred Županijskim sudom u Širokom Brijegu završeno je 2012. godine kada je Karačić prvi put bio oslobođen optužbi za nezakonite poticaje. Nakon toga, Vrhovni sud Federacije je polovicom ove godine cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje, no Karačić je opet oslobođen. 

U Skupštini Srednjobosanske županije mandate su odbili Tahir Lendo i Sedžad Milanović iz SDA, te Nikola Grubešić iz koalicije koju predvodi HDZ BiH, pa je SIP njihove mandate dodijelio sljedećim kvalificiranim kandidatima Elvedinu Mušanoviću, Emiru Ganiću i Suzani Krišto.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević službeno je odbio mandat narodnog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je osvojio na općim izborima kako kandidat PDP-a u Izbornoj jedinici devet. Konstatirajući Vučurevićevo odbijanje Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je na sjednici u Sarajevu mandat dodijelila sljedećem kvalificiranom kandidatu PDP-a Zoranu Pologošu.

SIP je konstatirao i odbijanje osvojenih mandata u više županijskih skupština i upražnjena mjesta popunio prvim kvalificiranim kandidatom sa te izborne liste, javlja Srna.

SIP je prihvatio i pet odbijanja mandata u općinskim vijećima – Bosanske Krupe, Domaljevcu/Šamcu i Goraždu, te jedan u Skupštini općini Gradiške i dodijelio zamjenske mandate.

Članovi SIP-a jednoglasni su u ocjeni da u Izbornom zakonu BiH treba isključiti mogućnost da se na izborima kandidiraju osobe koje su već na funkcijama, ocjenjujući da je riječ o manipulaciji glasačkim tijelom, jer u izbornoj kampanji koriste resurse koje nosi njihova funkcija, a potom, nakon što dobiju podršku glasača, odustaju od osvojenih mandata.
Dnevnik.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe