Sretan vam dan Herceg-Bosne

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine.

U njen sastav ušle su općine: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

Imala je za cilj zaštititi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini od velikosrpske agresije i ostanka u krnjoj Jugoslaviji. Danas, 22 godine nakon utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, evidentno je kako je tog dana probuđena nacionalna svijest i nacionalno pravo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, i upravo je taj dan najvažniji datum u novijoj povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je bila jamac prava hrvatskog naroda na Bosnu i Hercegovinu, suverenost i jednakopravnost u Bosni i Hercegovini, i kao takva se našla na udaru međunarodnih i unutarnjih silnica koje nisu željele Bosnu i Hercegovinu kao državu tri jednakopravna, konstitutivna i suverena naroda.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine.

18. studenoga također se obilježava Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Općine Grude u spomen na Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu.

Zalud heroji povijest pišu kad nađu se oni što istinu brišu
da Herceg-Bosna sinove je dala, a danas joj nema ni riječi hvala!

Objavi komentar

0 Primjedbe