FOTO: Jaslice u župnoj crkvi

Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanog u Evanđeljima po Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figura Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejsažnih kulisa. Složenije jaslice imaju i mnoge druge likove poput pastira, anđela, svetih triju kraljeva i dr. Postoje i žive jaslice s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. Vol i magarac su često sastavni dio jaslica, makar se ne spominju u biblijskom opisu Isusova rođenja.

Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine. Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine. Jaslice kakve danas poznajemo potječu iz 16. stoljeća, a procvat su doživjele nakon Prvog svjetskog rata. Najstarije hrvatske jaslice, čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka.

U proteklom tjednu napravljene su prelijepe jaslice u našoj župnoj crkvi u čiju je izradu uloženo puno truda. Zadnjih nekoliko godina "majstori" jaslica se izmjenjuju - Šipovčani i Vojnićani se rotiraju podijeljeni u zaselke. Ove godine ta čast pripala je mještanima zapadnog dijela Vojnića.


Primjedbe

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.