HDZ izgubio Vrgorac, pobijedila Nezavisna lista mladih

Prema prvim neslužbenim rezultatima, Nezavisna lista mladih najveće je iznenađenje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca. Naime, „mladi“ su osvojili 1053 glasova, odnosno 32.91 posto, dok je druga koalicija HDZ-HDS-HSS sa 1036 glasova ili 32.54 posto, zatim slijedi SDP sa 618, te HNS s 240 i HSP AS sa 229 glasova.

Kad bi se to preračunalo u mandate „mladi“ su osvojili pet mandata, kao i koalicija HDZ-HDS-HSS, dok SDP ima tri mandata, a HNS i HSP-e AS po jedan mandat. No, postoji mogućnost da dođe i do promjena, jer D Hondotov sustav može nekome uzet vijećnika, a nekome dati.

U odnosu na prošle izbore vladajući HDZ izgubio je dva vijećnika, kao i najveća oporbena stranka SDP-e, dok su „mladi“ narasli za čak tri. HSP-e AS zadržao je svog vijećnika, dok je novo lice na vrgoračkoj političkoj sceni HNS sa jednim vijećnikom.

Nezavisna lista mladih pobijedila je u Podprologu, Velikom Prologu, Banji i Milošićima, nekada utvrdama HDZ-a, međutim osvojili su i SDP-ove tvrđave Umčane, Majiće i Ravču kao i najveće središte Vrgorac.

Desna koalicija na čelu s HDZ-om pobijedila je samo u brdsko-planinskim selima (Žlibini, Mijacima i Poljicima), te u Stiljima, Dusini i Kotezima. S druge strane SDP-e je skroz uzdrman, samo je osvojio Draževitiće i Kokoriće od većih mjesnih odbora.

- Mi smo osvojili pet mandata i apsolutni smo pobjednici izbora, zahvalio bi se građanima Vrgorca, što su nam ukazali povjerenje. Na izglasavanju proračunu rušiti ćemo gradonačelnika Borisa Matkovića (HDZ), jer je ovo bio svojevrsni referendum o gradonačelniku - kazao je Ante Pranić, nositelj Nezavisne liste mladih.

Neslužbeno se već špekulira da će im podršku u tome dati SDP-e i HNS. Može se reći da su vrgorački izbori kad se sve zbroji, svojevrsna pobjeda „lijeve“ koalicije.

S druge strane, dok u cijeloj Hrvatskoj HDZ-u raste popularnost,a u Vrgorcu - pada. Problem je očito u stranačkoj organizaciji, kažu nam istaknuti članovi ove stranke i načinu sastavljanja liste. No, ističu da je ovo „samo prvo poluvrijeme“, te da će iz ovog izvući velike pouke.

- Ovi izbori su veliko iznenađenje za nas, očekivali smo sedam mandata, a dobili smo pet. Čestitam Nezavisnoj list mladih na pobjedi. Na proljeće idemo u nove izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Vjerujem da ćemo do tada sve dobro analizirati i ponovno se vratiti na pobjednički kolosijek- istaknuo je Nikša Roso, nositelj koalicijske liste HDZ-HDS-HSS.

U SDP-u iako su osvojili tri mandata ne kriju zadovoljstvo, kažu da je najvažnije da je HDZ-e srušen.

- Napokon je srušen HDZ-e, nakon 22 godine. Čestitam „mladim“, za nekoliko mjeseci idemo u nove izbore kad se spremamo rušiti gradonačelnika- kazao je Rade Bobanac, šef SDP-a.

Izbori su prošli u korektnoj atmosferi, nije bilo nikakvih nepravilnosti, otkrio nam je Đino Ružičanin, predsjednik vrgoračkog Gradskog izbornog povjerenstva.

- Na izbore je izašlo 3230 birača odnosno 53 posto. Za sad nismo primili nikakvih pisanih ni usmenih pritužbi- zaključio je Ružičanin.
Mate Primorac / Slobodna Dalmacija

Objavi komentar

0 Primjedbe