BiH zaštitila ljubuški rani krumpir i hercegovački med

Oznakom geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini zaštićeno je osam proizvoda i ta oznaka im osigurava veći stupanj konkurentnosti i prepoznatljivost na tržištu.

Prva dva zaštićena proizvoda bila su gračaničko keranje i cazinski kestenov med, a u protekloj godini u registar su upisani ljubuški rani krumpir, sarajevski filigrani, sarajevski zlatari, sarajevski savat, te hercegovački med i kreševsko potkovano jaje.

Geografska oznaka identificira određenu robu kao robu porijeklom s teritorija određene zemlje, regije ili lokaliteta s tog teritorija, gdje se određena kvaliteta, reputacija ili druge karakteristike robe bitno mogu pripisati njezinom geografskom porijeklu.

Iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, institucije koja je nadležna za provođenje upravnog postupka za stjecanje oznaka, za agenciju Fena su kazali da se oznaka geografskog porijekla upotrebljava za obilježavanje prirodnih, poljoprivrednih, industrijskih, zanatskih i proizvoda domaće radinosti.

Ta oznaka, pojašnjavaju, ne štiti proizvod, nego znak kojim se označava proizvod. Njome su zaštičeni i proizvođač i kupac od eventualnih pokušaja prevara ili lažiranja određene robe.

FENA

Objavi komentar

0 Primjedbe