Kaščanin Dragan Primorac odlikovan ordenom Danice Hrvatske

Prof. dr. Dragan Primorac odlikovan je ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge na području znanosti. Odlikovao ga je sad već bivši predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović, na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske.

Prof. dr. Dragan Primorac "naše gore list" podrijetlom iz Kašča, hrvatski je liječnik, genetičar i bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Ubraja se u vodeće svjetske forenzičare-genetičare. Objavio je gotovo 200 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja, a prema Google Scholar citiran je više od 2700 puta. Redoviti je profesor je na američkim sveučilištima Penn State i New Haven kao i na Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu i Osijeku te je suosnivač Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti, Sveučilišta u Splitu.

Do sada je primio 17 domaćih i međunarodnih priznanja, a trenutno obnaša dužnost predsjednika Međunarodnog društva primjenjenih bioloških znanosti (ISABS) te predsjednika Upravnog vijeća Specijalne bolnice Svete Katarine.

Jedan je od pionira u DNA identifikaciji žrtava rata iz masovnih grobnica, te jedan od utemeljitelja analize DNA u sudskoj medicini u Republici Hrvatskoj. Predsjednik je Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba i hrvatske humanitarne udruge Cro Unum.

Objavi komentar

0 Primjedbe