Papa Franjo dolazi u BiH

Papa Franjo objavio je u nedjelju da će 6. lipnja doći u Sarajevo kako bi propovijedao mir i međureligijski dijalog.

"Draga braćo i sestre, želim vam objaviti da ću u subotu, 6. lipnja, doći u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine", rekao je Papa na molitvi angelusa na Trgu svetog Petra.

Odluka o dolasku Pape stigla je samo nešto više od mjesec dana nakon što ga je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao u našu zemlju.

"Molim vas da se sada pomolite da moj posjet tom dragom narodu urodi ohrabrenjem katoličkim vjernicima, da iz njega proisteknu plodovi dobra te da pridonese učvršćenju bratstva i mira" - rekao je papa Franjo.

Papa Franjo htio je i prošle godine u lipnju doći u BiH. Međutim iz sigurnosnih razloga to je odgođeno. Još jedan posjet pape nije se dogodio iz istih razloga. Naime, u želji da zaustavi rat prije nešto više od dva desetljeća Papa Ivan Pavao II je 1994. planirao "turneju" u Sarajevo, Zagreb i Beograd. Budući da se odlazak u Beograd nije mogao ostvariti, Papa je po svaku cjenu želio doći u opkoljeni glavni grad BiH. Međutim i tada je iz sigurnosih uvjeta taj posjet otpao. Moglo se samo u Zagreb. Ostat će upamćen po impresivnoj prvoj posjeti Hrvatskoj. Nakon toga papa Ivan Pavao II, a potom i Benedikt XVI posjetili su sve regije u Hrvatskoj i BiH. Bili su i u Zagrebu, Dalmaciji (Dubrovnik, Split, Solin), Istri (Krk, Rijeka), Zagorju (Marija Bistrica), Slavoniji (Vukovar, Đakovo, Osijek). U BiH Papa je posjetio Republiku Srpsku (Banja Luku) i Bosnu (Sarajevo), piše Večernji list.

Objavi komentar

0 Primjedbe