U Ljubuškom naplata parkiranja počinje od 1. travnja

Na sjednici Općinskog vijeća Ljubuški, vijećnici, ali i javnost su upoznati s činjenicom kako se na području Ljubuškog planira uvesti naplata parkiranja na urbanom dijelu općine. Ova vijest kod nekih je naišla na odobravanje, ali je bilo i onih koji su zbog nje negodovali, smatrajući je nepotrebnim nametom u ionako teška financijska vremena. Ipak, odluka je usvojena na Općinskom vijeću, što je ujedno bilo zeleno svjetlo za predlagatelja da krene sa svim potrebnim pripremnim radnjama.

Uređenje prometne signalizacije

Ono što treba učiniti prije samog startanja s naplatom parkiranja u urbanom dijelu Ljubuškog, uređenje je prometne signalizacije, odnosno obilježavanje ulica u kojima će se ona vršiti, zatim postavljanje uređaja i nakon toga treba riješiti softverski dio projekta.

Prema riječima Nikice Vučića, v. d. ravnatelja JP Parkovi, koji provodi ovaj projekt, sve bi trebalo biti spremno do 1. travnja, s nadom da će vremenski uvjeti dopustiti da se svi pripremni radovi obave na vrijeme.

Nadalje, prema njegovim riječima, već su određene zone na kojima će se naplata parkiranja vršiti. Tako je planirano da se naplata parkiranja u prvom redu uvede u ulici koja vodi od kružnog toka prema zgradi Općine, zatim od parka do nekadašnjeg hotela “Bigeste”, na dijelu koji se nalazi iza zgrade Policijske uprave te u Ulici Andrije Šimića.

Jedna marka za jedan sat

Cijena parkiranja je nešto oko čega se vodilo najviše rasprave te je upravo ona unijela najviše pomutnje. Ipak, odlučeno je da cijena parkiranja po jednom satu iznosi jednu marku, deset maraka je cijena 24-satnog parkiranja, dok će biti moguće izvaditi tjednu kartu po cijeni od 40 maraka te mjesečnu, čija će cijena iznositi 100 maraka.

Povlaštene karte će se uvesti za stanare, pravne i fizičke osobe invalide, ako se njihovo parkirno mjesto nalazi unutar parkirališne zone. Predviđene su i sankcije za one koji se ne budu pridržavali ove odredbe pa je tako, primjerice, cijena deblokade vozila 50 maraka, a do iste dolazi ako je automobil blokiran jer vlasnik, odnosno vozač nema istaknutu plaćenu parkirališnu kartu ili se automobil na parkiralištu nalazi 15 minuta duže od isteka plaćene karte.

Objavi komentar

0 Primjedbe