Izviđač osigurao prvo mjesto ali upitno finale protiv Borca

Ljubuški Izviđač je nakon 24. kola i teoretski osigurao prvo mjesto u rukometnoj Premijer ligi BiH.

Izviđač je sinoć u Gradskoj športskoj dvorani u Ljubuškom trebao igrati protiv Lokomotive iz Brčkog. Gosti se nisu pojavili u zakazanom terminu utakmice pa je tako sukladno Pravilniku o natjecanja povjerenik natjecanja donio odluku da se utakmica između ove dvije momčadi registrira službenim rezultatom 10:0 u korist Izviđača. Kako jedini kandidati za prvo mjesto uz Izviđač nisu uspjeli doći do pobjede u ovom kolu - Vogošća je poražena u Derventi 25:20, a Čelik je odigrao "X" sa Krivajom 32:32, Izviđač je dva kola prije kraja ovog dijela takmičenja stekao nedostižnu prednost od sedam bodova i time teoretski osigurao prvo mjesto koje mu je, prema sadašnjem pravilniku, osiguralo veliko FINALE protiv Borca iz Banja Luke koji se u domaćem prvenstvu nije natjecao zbog sudjelovanja u regionalnoj SEHA ligi.

Međutim, "Skautima" prvo mjesto možda i neće biti dovoljno za finalne utakmice protiv Borca.

Naime, u proteklih nekoliko dana moglo se čuti da čelnici drugog i trećeg kluba na ljestvici predlažu da se na Izvršnom odboru RS BiH, koji će biti održan početkom idućeg tjedna, promjene važeća pravila. Na početku sezone donesena je odluka da pobjednik ligaškog dijela takmičenja u Premijer ligi odmah igra finale sa učesnikom SEHA lige Borcem, a ovi klubovi sada imaju ideju da se igra Liga 4, u koju bi se plasirao Borac, kao učesnik regionalne lige i prva tri kluba iz Premijer lige, što su dva kola prije kraja natjecanja Izviđač, Vogošća i Čelik.

Borac ovakav prijedlog odbija. "Mislim da bi bilo neozbiljno da se sada mijenjaju pravila, pogotovo što Liga 4 osim dodatnih troškova klubova ne bi donijela ništa dobro. Jasno je svima da je Borac najkvalitetniji klub u BiH, bez obzira na to kakav sistem takmičenja se igrao, ali nam ne odgovara da igramo još šest mečeva i založićemo se da pravila sa početka sezone ostanu važeća" - rekao je medijima član uprave Borca Vladimir Branković.

"Mislim da je promjena pravila na samom kraju Premijer lige protiv Statuta, ali i moralnih vrijednosti. Ipak, ništa me više ne može iznenaditi kada su u pitanju čelni ljudi Rukometnog saveza BiH" - kazao je trener Dervente Zoran Dokić koji već od ranije odgovorne u RS BiH optuživa za nemar, loše vođenje natjecanja i često mijenjanje pravila za koje tvrdi da su katastrofalne i da se donose "uz mezu i piće".

Prema Statutu RS BiH Izvršni odbor ne može da donese nijednu odluku ukoliko se ne slože članovi IO iz sva tri naroda u BiH.

Objavi komentar

0 Primjedbe