Ljubuški rani krumpir spreman za EU, na potezu birokracija

Proizvođači ljubuškog ranog, geografski zaštićenog krumpira već se dvije godine muče s plasmanom proizvoda - otkako su izgubili hrvatsko tržište. Federalna televizija objavila je kako je ljubuškim krajem zato odjeknula vijest da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz krumpira na europsko tržište, no oduševljenje nije dugo trajalo. U iščekivanju konačne Uredbe o izvozu, dočekali su proljetnu noć punu leda. Urod je prepolovljen.

Tržište je bilo - doslovno - iza brda, u Hrvatskoj. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju Ljubuški proizvođači krumpira gube dio tržišta. Umjesto redovnih 5-6 tisuća, izvoz je spao na dvije tisuće tona godišnje. No, Europa je nedavno naš krumpir proglasila ispravnim, pa su Ljubušaci počeli razmišljati da će od ove godine ipak nešto biti. Najbolje bi bilo, kažu, kad bi konačna Uredba o izvozu na snagu stupila do sljedećeg mjeseca.

"Već dotle bi ljudi morali znati da li ćemo moći računati na to. Ne bude li toga, godina će biti katastrofalna", upozorava Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH.

Ljubuški proizvođači krumpira sada čekaju da birokracija uradi svoj dio posla. U međuvremenu, bila je dovoljna jedna noć s temperaturom ispod nule da u selima oko Ljubuškog napravi štetu. Urod je doslovno prepolovljen.

Ali, s ledom će, kažu, ipak izaći na kraj. Zemlja je, objašnjavaju, posebna - oporavit će se. 'Ljubuški rani', zaštićena sorta krumpira, niknut će opet. No gdje s njim, pitanje je koje ostaje. Ukoliko zelenog svjetla iz Europe ne bude, urod će propasti, jer, domaće tržište je nepouzdano pa prednost nad kvalitetnim, brendiranim krumpirom ima onaj uvozni, navodi FTV.

Objavi komentar

0 Primjedbe