Arapi kupuju zemljišta u Ljubuškom

Informacija o zainteresiranosti Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za kupnju čak 12. 000 duluma zemlje u BiH izazvala je pozornost javnosti. I sami smo odlučili provjeriti o kakvom se poslovnom projektu zapravo radi.

Kako je za Prvi.tv potvrdila direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki, koja u ime arapskih partnera traži zemljišta u BiH, Arapi su zainteresirani za kupnju obradivih poljoprivrednih površina u BiH za proizvodnju organske hrane. Osobito zanimanje, kako nam kaže, vlada za hercegovačko područje.

„Riječ je o Arapima iz kompanije Al-Shourafa group. Oni su zainteresirani za kupnju velikih površina, točnije 12. 000 duluma obradive zemlje. Bilo bi idealno kada bi se pronašla zemljišta za kupnju u napuštenim selima, zbog velikih površina na jednom mjestu", kazala nam je Delki te dodala kako nije riječ o prevarantima nego o ozbiljnim poslovnim ljudima koji u Dubaiju imaju svoje tvornice u kojima je zaposleno 400 radnika. Spremni su investirati i u Hrvatsku, gdje na Krku planiraju gradnju hotela.

Već sada agenti za nekretnine na području Hercegovine traže potencijalne lokacije. Iako odaziv nije velik, uspjeli su pronaći oko 5-6 zemljišta u Ljubuškom i Čapljini. Kako nam otkriva Delki, Arapi su za kupnju zemljišta po metru četvornom spremni izdvojiti 1,5 KM, no na ovom području traže 3 do 6 KM. Po cijeni od 1,5 KM pronađena su neobrađena zemljišta na području Bihaća i Hutovog blata.

Da doista nije riječ o obmani, dokaz su i fotografije potencijalnih površina koje nam je ustupila agentica nekretnina Delki, a koje su ponuđene na prodaju na području Ljubuškog, točnije na Mostarskim Vratima.

Delki nam je objasnila i to da ukoliko netko želi prodati zemljište, potrebno je imati najmanje 80-100 duluma na jednoj površini, ili 300 duluma u razmaku od 10 km. Uz to su neophodni uredni papiri koji svjedoče da je vlasništvo 1/1. Potom kupci dolaze u razgledavanje zemljišta, nakon čega slijede detaljniji dogovori.

„Osim kupnje zemljišta Arapi će biti i u potražnji za radnom snagom, što također vrijedi istaknuti", kazala je naša sugovornica, dodavši kako će već ovih dana njezini poslovni partneri obići neke od potencijalnih lokacija u BiH koje im je agencija pronašla.

Također, upućen je i poziv svim agentima nekretninama u BiH da se, ukoliko su zainteresirani, uključe u projekt potražnje zemljišta.
  A. Marinović / Prvi.tv

Objavi komentar

0 Primjedbe