U ZHŽ-u više od 700 udruga, za neke se nikad nije čulo!

Uzme li se u obzir da udrugu mogu osnovati samo tri osobe - ne treba čuditi da je njihov broj sve veći u Registru. Najčešće ispaštaju kvalitetne udruge, koje ostaju bez financijske potpore zahvaljujući konkurenciji čiji je rad nepoznat. Samo u ZHŽ-u registrirano je više od 700 udruga građana, među kojima su i one za koje nikada nitko nije ni čuo.

Točno je 746 registriranih udruga građana u ZHŽ-u, a one za koje javnost zna da uopće i postoje - mogu se doslovno prebrojati na prste.
"Mnoge te udruge, treba to javno reći, fiktivne su, a vjerojatno služe i za neke druge djelatnosti. To baca crnu mrlju na one ljude i one udruge, i nevladin sektor općenito, koji nešto rade, a koji teško dolaze do sredstava" - kaže Jozo Kolobarić, član Vijeća mladih Posušje.

Javni poziv udrugama građana iz Ministarstva pravosuđa i uprave upravo je i pokrenuo lavinu komentara i rasprava u javnosti - što se uistinu krije iza tolikog broja udruga? Poziva ih se više od 200 da pristupe zahtjevu ministarstva, jer nisu održale čak ni jednu sjednicu skupštine.
"Dakle, ne radi se o nikakvim 'čistkama' udruga građana, kako su to pompozno najavili pojedini mediji, već o zakonskoj mogućnosti i ostavljanju prostora za 242 udruge koje, iz njima znanih razloga nisu postupale sukladno odredbama članka 33. stavka 1., Zakona o udrugama i fondacijama, odnosno nisu prijavile određene promjene i statuse proizišle iz odredbi njihovih statuta" - stoji u dopisu ministrice Anite Markić.

Iako je, kažu iz ministarstva, razlog javnog poziva obveza iz Zakona o udrugama i fondacijama koji je na snazi u Federaciji - teško je ne primijetiti datum njihova osnivanja. Udruge nezaposlenih, udruge korisnika vode, eko društva, udruge za pomoć djeci - i brojne druge sa popisa - postoje godinama - a ništa ne rade.
"Vjerojatno je njihova svrha da služe kao jedna fiktivna tvrtka i da izvlače novac i to je veliki problem, osim što je to nepravedno, i nezakonito je. Udrugama koje rade na jedan način otežavaju jer u velikom broju slučajeva njihova financijska konstrukcija izjednačava se" - naglašava novinar Željko Andrijanić.

Porijeklo i realizacija sredstava na njihovim računima - nisu na meti inspekcije – taština i osobni interesi pod krinkom udruge građana.
Federalna.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe