OČEKIVANO: Za sada ništa od izvoza krumpira

Tragom nejasnoća oko odluke o ukidanju zabrane uvoza krumpira iz BiH u EU obratili smo se Uredu Europske unije u Sarajevu i zamolili za objašnjenje. Naime, prema najavama iz nadležnih tijela u BiH, službena potvrda ukidanja zabrane trebala se dogoditi 21. i 22. svibnja na sjednici nadležnog Pododbora Europske unije.

Priprema uredbe

Takva očekivanja podgrijana su na manifestaciji “Dani otvorenih polja ranih krumpira” u Vojnićima kod Ljubuškog. Budući da očekivane potvrde nisu stizale, obratili smo se Uredu EU-a u Sarajevu. Odgovor Andyja McGuffieja, glasnogovornika Izaslanstva EU i posebnog predstavnika EU u BiH, stigao je vrlo brzo, a u njemu stoji: “Na sastanku održanom 26. i 27. ožujka, Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo zaduženo za sigurnost hrane, pozitivno je ocijenio podatke koje je dostavila BiH te dao zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pripremu uredbe kojom će se BiH proglasiti zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krumpira. Nakon što se usvoji ova uredba, BiH bi se time omogućio izvoz krumpira u Europsku uniju. Očekuje se da će Pododbor razmatrati odluku u idućim mjesecima”, stoji u informaciji, te se naglašava: “Sektor krumpira je primjer u kojem je BiH pokazala učinkoviti sustav kontrole i nadzora te funkcionalne koordinacije, gdje su osoblje i nadležne vlasti timski djelovali u svim institucijama.

Odrazit će se na cijenu

Ovo je pozitivan primjer koji treba slijediti i u drugim oblastima, poput priprema za izvoz mliječnih proizvoda. “Dakle, od najavljivanog ukidanja zabrane izvoza krumpira na europsko tržište ovog proljeća - ništa. Neslužbeno smo doznali da bi nadležni Pododbor odluku trebao razmatrati tijekom lipnja ili srpnja. Uglavnom, ovakav rasplet razočarat će hercegovačke povrtlare koji su očekivali da će se još ove sezone moći vratiti na tradicionalno hrvatsko tržište.Međutim, drugu godinu uzastopno njihova su nastojanja iznevjerena. Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije, kada smo mu priopćili odluku, bio je vidno razočaran. Udruga je pripremala teren da već ovih dana Ljubuški rani krumpir krene prema Europskoj uniji, odnosno hrvatskom tržištu. U tu svrhu osnovana je i poljoprivredna zadruga, bilo je dobre volje da se počne s izvozom koji bi, očekivalo se, reaktivirao napuštena zapadnohercegovačka kraška polja, ali je na kraju sve skupa ispalo uzaludno obećanje. Odluka o zabrani uvoza prolongirana je do daljnjeg, što će se umnogome odraziti na domaću proizvodnju krumpira, kao i na cijene ovogodišnjeg uroda.

Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe