PROGLAS GRAĐANSTVU OPĆINE LJUBUŠKI

Pred nadolazeće izbore koji će se održati u Vrgorcu glavna tema su, pogađate, Hercegovci s prebivalištem u Tinovu gradu i njihov (ne)izlazak na izbore. Mnogi "domaći" Vrgorčani drže da im hercegovački "Vrgorčani na papiru" biraju "njihove" predstavnike vlasti pa su na tu temu Vrgoračke novine uputile "PROGLAS GRAĐANSTVU OPĆINE LJUBUŠKI" kojeg prenosimo u cijelosti:

PROGLAS GRAĐANSTVU OPĆINE LJUBUŠKI

Poštovani građani Ljubuškog i ljubuške općine, po Vrgorcu se naveliko priča kako se opet, po tko zna koji put, po Hercegovini mobiliziraju građani Ljubuškog, lažni birači Vrgorca, za glasovanje na lokalnim izborima u Vrgorcu.

Kada političari već nisu kadri ili ne žele riješiti problem, onda se moramo angažirati mi građani. Kao udruga građana i istaknuti akteri društvenog života Vrgorca možemo samo apelirati na sve građane Ljubuškog koji su bili prisiljeni prijaviti prebivalište na području Vrgorca zbog radnog mjesta, školovanja ili zdravstvene skrbi i drugih prava hrvatskog državljanstva, da na dan izbora ne dolaze na biračka mjesta diljem Vrgorske krajine i molimo ih da ne sudjeluju u biranju gradonačelnika i Gradskog vijeća Vrgorca.

Razni lovci u mutnom će opravdati glasovanje Ljubušaka na izborima za gradonačelnika Vrgorca, dat će mu legalnost i legitimnost, ali što se tiče Vrgorčana, to glasovanje nije samo prvorazredni politički skandal i nešto što bi bilo nelegalno kada bi Hrvatska i BiH bile pravne države, već takvo ponašanje pokazuje i apsolutni bezobrazluk i nedostatak kućnog odgoja onih koji sudjeluju u organizaciji takve rabote.

Zato vas molimo da ne glasujete na lokalnim izborima u Vrgorcu jer time samo podižete tenzije Vrgorčana prema vama, a to nije potrebno, niti je dobro ni za jednu stranu. Oduprite se zahtjevima i pozivima raznoraznih političkih lovaca u mutnom. Njihova demagogija služi samo za njihovu korist, a za Vas i Vašu djecu ih nije ni najmanje briga. Kao što ih nije briga ni za Vrgorčane i njihovu djecu, već isključivo za javne sinekure i fotelje. Uostalom, nemamo vam što o tome detaljnije govoriti, imate i vi iste takve u svojoj općini.

Vrgorac i Ljubuški su stoljećima okrenuti jedan prema drugome i dobri susjedi možemo biti samo ako se jedni drugima ne budemo petljali u lokalnu politiku i funkcioniranje lokalne samouprave. Vrgorčani ne biraju ljubuškog načelnika, pa nije ni na Ljubušacima da biraju vrgorskog gradonačelnika.

Vjerujemo u Vaš razum.

ZA bratski Vrgorac i Ljubuški!

Vrgoračke novine, 24. lipnja 2015. godine

Objavi komentar

7 Primjedbe

  1. Sasvim logično. Šta ću ja radit u Vrgorcu i birat njihova gradonačelnika? Niti znam tko su kandidati niti taj tko god bude izabran ima utjecaja na moj život.

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni su nejasni moji sugrađani. Zašto idete u Vrgorac na dan izbora? Zašto vam to treba?

    OdgovoriIzbriši
  3. Zbog čega navodnici u uvodnom tekstu? Nije valjda da mislite da mještani Šipovače trebaju birat gradonačelnika Vrgorca?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stanovnci Šipovače, Graba, Ljubuškog, Zagreba, Australije, neke zemlje Afrike itd. ne mogu birati gradonačelnika Vrgorca, ali svi Šipovčani, Grabljani, Ljubušaci, Zagrepčani, Australci, Afrikanci... s prebivalištem u Vrgorcu imaju pravo birati birati gradonačelnika Vrgorca i biti birači na bilo kojim izborima jer im je pravo glasa omogućilo to prebivalište... A hoće li iskoristiti svoje glasačko pravo ili ne i smatraju li to moralnim činom ili ne, to je njihova osobna stvar...

      Izbriši
    2. P.S. I ne samo da su birači nego mogu biti i kandidati na izborima, zar ne? :D

      Izbriši
    3. Vratimo stvari na elementarne osnove. Jeli tako nešto moralno i pravedno?

      Izbriši
    4. Odgovor zavisi od početnog gledišta na stvari:
      A - ako nam je početno gledište misao, npr. da je Vrgorac jedna velika kuća, a domaći Vrgorčani vlasnici i stanari iste koji su primili Hercegovce u svoj dom ili im je netko treći omogućio da na papiru postanu ukućani koji tu ne borave, onda sigurno da nije moralno i pravedno da se miješaju.
      B - ako polazimo od toga da svaka osoba ima mogućnost koristiti sva prava koja su dobila prebivalištem pa tako birati i biti birana na izborima, onda u korištenju tog prava nema ništa nemoralno niti nepravedno.
      C - Većina onih koja je prijavljena ali ne živi u Vrg ima i automobil HR tablica kojeg treba registrirati da se pređe granica. Također su na birou ili zapošljeni ili primaju naknade, i tako dalje - masa tih nekih prava i obveza u koja spada i plaćanje poreza na ovaj ili onaj način. Dakle, iako ne žive tu, svejedno su u tom "kruženju novca" i normalno da će ih zanimati koja će opcija biti biti na čelu države, županije, grada i kakvi će se zakoni donositi te hoće li oni biti na dobrobit stanovništva (pa tako i njih samih) ili ne. Dakle i u ovom slučaju - moralno i pošteno.
      D - Na svakim izborima, prije i poslije izbora, od Vrgorčana može se čuti i pročitati masa negativnosti o Hercegovcima i kako su oni glavni krivci za ovo ili ono, bez nekih konkretnih argumenata. Postao je običaj lupati po Hercegovcima... Opet je moralno i pravedno da proradi hercegovački inat pa masovno izađu na izbore u inat onima koji ih napadaju i etiketiraju......
      Mogli bi na dugo i široko razglabati je li to moralno i pravedno, i imali bi masu za "DA", ali i za "NE"... I najvažnije, moral kao oblik društvene svijesti može svatko tumačiti na različit način pa da jednima bude moralno ono što je drugima nemoralno i obratno i tako u beskonačnost...

      Izbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)