Vodopad Koćuša – prirodni biser Hercegovine

Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljaci u općini Lubuški i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim. Visina slapa je pet, a dužina 50 metara a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto.

Bogatstvo kraja
 
Slap Koćuša se nalazi na rijeci Mlade koja niže od vodopada mijenja ime u Trebižat. Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene koje se talože godinama, takozvana ”sedra” odnosno krečnjački talog što navedenu prirodnu oazu čini još atraktivnijom. Na izuzetno visokim hercegovačkim temperaturama, upravo vodopad Koćuša može vam biti idealno mjesto za odmor i ugodan ambijent.

Pored vodopada, brojne posjetitelje može oduševit i bogat biljni i životinjski fond ove netaknute prirode.

Iako je vodopad godinama služio za osvježenje kupačima i kao atrakcija posjetiteljima, ovih dana je ova prirodna oaza uveliko pusta. Tek poneki kupač iz okolice svrati na osvježenje u smaragdnozelenu rijeku. Obale oko vodopada Koćuše su tijekom ljetnih mjeseci omiljeno sastajalište mladih iz cijelog Ljubuškog jer je ovo mjesto uz slapove na Kravici jedno od najpoznatijih kupalište rijeke Trebižat.

Ne treba niti sumnjati da će i ove godine u vrućim ljetnim danima mnogi mladi ponovno okupirati plaže i obale omiljenog kupališta.
 
kocusa-veljaci-061815kocusa-veljaci-0618915
 
kocusa-veljaci-0618715kocusa-veljaci-0618815
 
časopis "VRT" / Grude online

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. lijepe slike al šteta čuo sam da riba nema takva briljantna rijeka ,inače narod odlazi to je dramatično svugdi na ovim prostorima ,kud to vodi ,na mlade sam dolazio kao dijete sa svom porodicom čarolija šta li je ali ja se uvjek iznova osjećam tako kad se približim toj rijeci ima tu nešto što te obogati -

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)