Komemoracija Blažu Kraljeviću bez HSP-a

Deveti kolovoza navršit će se 23 godine od ubojstva Blaža Kraljevića, zapovjednika HOS-a, general bojnika Armije BiH u Kruševu pokraj Mostara, i još osam članova pratnje. Kao i ranijih godina, i ove će se održati misa zadužnica i polaganje vijenaca na njegov grob u rodnom selu Lisice kod Ljubuškog. Njegovi suborci posjetit će njegov grob no, ovoga puta će to izgledati malo drugačije.

Naime, HOS Sarajevo odlučio je da obilježavanje pogibije generala Kraljevića ne održava pod patronatom HSP-a (Hrvatske stranke prava), jer ih je, kako kažu, sadašnji čelnik te stranke Zvonko Jurišić – izdao, piše Dnevni avaz.

"Izdao nas je Jurišić prešavši u Ljubuški tako da ne želimo da više prisustvujemo komemoraciji koju organizira HSP. Stoga smo se okrenuli vlastitim snagama pa ćemo 9. kolovoza put Kruševa i Lisica krenuti automobilima, kombijima, autobusima, kako ko može, kako bi odali počast velikom borcu za slobodu BiH", kaže Viktor Nikolajev, predsjednik Udruge bojnika HOS-a Sarajevo, jedine jedinice HOS-a koja je (uz Splitsku devetu bojnu u Hrvatskoj) ostala samostalna u okviru Prvog korpusa Armije BiH iz čijih redova je živote položilo 11 bojovnika od njih 254.

Podsjetimo, ubojstvo Blaža Kraljevića i dalje se smatra kontroverznom. Prema nekima došlo je do unakrsne vatre snaga HVO-a i Kraljevićeve pratnje, zapravo do nesretnog slučaja. No, nedavno je Josip Manolić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske gostujući na TV N1, rekao da je Kraljević ubijen po nalogu tadašnjeg ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška, a što je aminovao Franjo Tuđman. Razlog je, navodno, činjenica da je Kraljević sa snagama HOS-a želio da se bori za slobodnu BiH “do Drine”, što tada, čini se, nije odgovoralo politici Zagreba i njenim sljedbenicima u Hercegovini.

I Paraga na komemoraciji?

Kako Dnevni avaz saznaje, spominje se mogućnost da komemoraciji prisustvuje i Dobrosav Paraga, osnivač HSP-a, i predsjednik HSP-a 1861, te osnivač i vrhovni zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga. No, svjesni da je prilično razočaran i deprimiran stanjem u i oko Hrvatske i BiH, te da se potpuno povukao iz javnog života, i pasivizirao, HOS-u Sarajevo to nije potvrđeno.

Devetog avgusta/kolovoza navršit će se 23 godine od ubistva Blaža Kraljevića, komandanta HOS-a (Hrvatskih obrambenih snaga), generala bojnika Armije BiH u Kruševu pokraj Mostara, i još devet članova pratnje. Kao i ranijih godina, i ove će se održati misa zadužnica i polaganje vijenaca na njegov grob u rodnom selu Lisice kod Ljubuškog. Njegovi saborci posjetit će njegov grob no, ovoga puta će to izgledati malo drugačije.
Naime, HOS Sarajevo odlučio je da obilježavanje pogibije generala Kraljevića ne održava pod patronatom HSP-a (Hrvatske stranke prava), jer ih je, kako kažu, sadašnji čelnik te stranke Zvonko Jurišić - izdao!
- Izdao nas je Jurišić prešavši u Ljubuški tako da ne želimo da više prisustvujemo komemoraciji koju organizira HSP. Stoga smo se okrenuli vlastitim snagama pa ćemo 9. avgusta put Kruševa i Lisica krenuti automobilima, kombijima, autobusima, kako ko može, kako bi odali počast velikom borcu za slobodu BiH, kaže Viktor Nikolajev, predsjednik Udruge bojnika HOS-a Sarajevo, jedine jedinice HOS-a koja je (uz Splitsku devetu bojnu u Hrvatskoj) ostala samostalna u okviru Prvog korpusa Armije BiH iz čijih redova je živote položilo 11 bojovnika od njih 254.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/185190/hos-sarajevo-na-komemoraciji-blazu-kraljevicu-bez-hsp-a?url=clanak/185190/hos-sarajevo-na-komemoraciji-blazu-kraljevicu-bez-hsp-a#sthash.H7t342jl.dpuf

Objavi komentar

0 Primjedbe