Poljoprivrednici dijele hranu: Bolje pokloniti nego prodati u bescijenje

Poljoprivrednici s područja Federacije BiH pozvali su građane Sarajeva da sutra, 2. srpnja, dođu ispred zgrade Federalnog ministarstva financija gdje će biti izvršena podjela poljoprivrednih proizvoda.
Podjela će se vršiti u 11:55 sati, kao simbolična poruka vlastima da je za poljoprivredu došlo "pet do 12", a poljoprivrednici će pokloniti onoliko koliko budu mogli i koliko imaju, javlja Klix.ba.

"Podjela se vrši kao izraz nezadovoljstva poljoprivrednika maćehinskim odnosom vlasti prema nama", rekao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Poljoprivrednici nisu dobili poticaje mjesecima, a dug za 2014. i 2015. godinu premašuje 50 milijuna KM. Također, vlasti u FBiH odobrile su odgodu plaćanja na šest do devet mjeseci kupcima proizvoda, što dodatno otežava situaciju poljoprivrednicima.

Prema istraživanjima KULT-a, izdvajanja za privredu u 2014. godini pala su za 19,5 posto u odnosu na 2013. godinu, iako je najviše izdvojeno za poljoprivredu. Također, prema Muslimovićevim riječima, ministrica financija Jelka Miličević najavila je da će poljoprivrednici biti svrstani u kategoriju budžeta u kojoj se nalaze penzioneri, te da poticaje neće dobiti jer nema tranše MMF-a.

"Treba se zapitati zašto je neko protiv proizvodnje hrane u BiH", rekao je ranije Muslimović.

Podsjetimo, ovo nije prva ovakva akcija poljoprivrednika. Prvu akciju organizirali su 2005. godine kada su predstavnici Udruženja poljoprivrednika BiH danima protestovati ispred zgrade Vijeća ministara i razapeli šatorsko naselje. U 2009. godini podijelili su četiri tone povrća zbog suspenzije Zakona o zaštiti domaće proizvodnje. U 2013. godini svoje proizvode su poklonili korisnicima javnih kuhinja.

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj početkom lipnja ove godine razmatrana je strategija razvoja poljoprivrednog sektora za period od 2015. do 2019. godine, koju je predložila Vlada FBiH, a koja garantuje da neće biti ukidanja poticaja, te da će biti snažno ulaganje u ruralni razvoj koji će vremenom postati sam sebi oslonac.

"Novi pristup koji nudi ova strategija zasniva se na snažnom rastu ulaganja u mjere ruralnog razvoja, koje primarno čini podrška investicijama u novu tehnologiju proizvodnje i doradu, tako da ove mjere na kraju implementacije strategije postaju dominantan stub poljoprivredne politike", rekao je tada Pejo Janjić iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Da bi strategija bila usvojena moraju je odobriti oba doma Parlamenta FBiH, piše Klix.ba.

Objavi komentar

3 Primjedbe

  1. Dok je bio Lijanovic bilo je poticaja ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Misliš kako kome i kako kada po onoj "pola meni - pola tebi", a kasnije "pola meni - pola tebi i od tvoje pole pola mome jaranu"? :D
      Mali podsjetnik:
      http://sipovaca-portal.blogspot.com/2013/01/sipovcani-pokorili-sarajevo.html

      Izbriši
  2. Buco dili 50 tona prizvedeno na 2 duluma.

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)