"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Čuvajmo našu ‘rič’, pričajmo materinskim jezikom

HKD Napredak, podružnica Posušje, Turistička zajednica ZHŽ-a, podružnica Posušje i Općina Posušje organizirala je “Večer ikavice”, na kojoj se na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju kroz stih, riječ i pjesmu čula ikavica, ali se čula i riječ o ikavici.

Naime, još prije raspisan je natječaj o izboru literarnih radova na ikavici, a Povjerenstvo u sastavu Radica Leko, Ilija Drmić i Velimir Begić odlučilo je izdvojiti i nagraditi četiri uratka.

Dodijeljene nagrade

Nazočni, njih nemali broj, mogli su čuti kako odzvanjaju stihovi pjesme “Moja stina” autorice Sandre Karamatić, te priče “Babine beside” autorice Željke Galić i “Undan i posle” Miljenke Koštro. Nagrada Franki Vican za “Marina pisma” uručit će se naknadno. Nagrađeni su na dar dobile Zahvalnicu, Turistički vodič Zapadnohercegovačke županije i “Ričnik zapadoercegovačkoga govora” autora Ante Kraljevića za koji kažu da je spomenik našim “didiovima” i “pradidovima”.

Nagrade su uručili predsjednik HKD Napredak, podružnice Posušje Ljubo Begić, voditelj TZ ZHŽ-a, podružnica Posušje Ante Begić te književnica Radica Leko.

Važnost očuvanja ikavice

“Večer ikavice” organizirana je u okviru “Posuškog lita”, a u sklopu “5. Posuških kamendana”, jer su organizatori odlučili da se usporedno s “Kamendanima” ukaže na važnost očuvanja ikavice u svakodnevnom govoru.

Ikavica mora biti sredstvo za oživljavanje tradicijske kulture, a na ovoj večeri su je oživjeli čuvari kulturne baštine, članovi KŠD Rakitno koji su svojim izvedbama uljepšali ovu večer i pokazali kako se njeguju i čuvaju stari običaji i tradicija.

“Zaključak ove večeri bio je da treba hrabriti djecu da međusobno govore svojim materinskim govorom, pjesnike da pišu na ikavici, objavljivati tekstove u tiskovinama na ikavici, proučavati ikavicu. Tako ćemo javnim istupanjem stvarati pozitivne stavove prema ikavici. Ova ‘Večer ikavice’ u Posušju je na tom tragu – inicira nove forme okupljanja i djelovanja, te tako radi na očuvanju kulturne baštine našeg naroda, posebno kada je u pitanju očuvanje narodnog govora – ikavice”, zaključili su organizatori koji su za dogodine najavili širenje ove večeri na cijelu Zapadnohercegovačku županiju.
 

Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.