"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Ubojice Blaža Kraljevića su bile u vezi s tadašnjim političkim vrhom

Ante Prkačin, general u mirovini i bivši zastupnik u Saboru Hrvatske izražava ogorčenje jer, ni nakon više od dva desetljeća nisu otkriveni i procesuirani počinitelji ubojstva Blaža Kraljevića, generala Hrvatskih oružanih snaga i Armije RBiH, i njegove devetorice suboraca.

- Pričao sam o tome bezbroj puta. Ali nije od toga bilo koristi. Niti sam isprovocirao istragu. I dalje stojim pri tome da tu nije bilo političke volje. Normalno, u hrvatskom dijelu FBiH političke volje nije postojalo zbog upletenosti, a isto tako u bošnjačkom dijelu. Oni su se prvo koristili djelom Blaža Kraljevića, kasnije žrtvom, ali istinske volje da se rasvijetli taj zločin, kao i neki drugi, nije bilo, rekao je Prkačin u intervjuu za Dnevni avaz, a prenosi Dnevnik.ba.

- Tko ga je ubio, to se zna. Ubojice Blaža Kraljevića su bile u neposrednoj vezi s tadašnjim političkim vrhom. Stvari su tu poprilično jasne. Je li neposredan naručitelj ovaj ili onaj, teško je gatati, ali..., tvrdi Prkačin.

Na upit da navede neka konkretna imena, ksže kako ne bi dvojio kad bi ih znao. Međutim, nije siguran da bi sadašnjoj BiH bilo kakva povijesna istina donijela korist.

- BiH bi koristila istina sadašnjosti i ovoga trenutka, jer politike koje su onda vodile i drmale i s jedne, i s druge, i s treće strane, iako su se glavni akteri mijenjali, i danas su tu negdje i - ne diraj ih, navodi on.

Komentirajući 20. godišnjicu akcije „Oluja“ te je li "Oluja" mogla biti uvod u oslobađanje više teritorija BiH, on smatra da jeste i zamjera generalu Anti Gotovini što je bio pravi vojnik koji je izvršio zapovijed i zamjeram predsjedniku Franji Tuđmanu, koji nije imao hrabrosti ići dalje.

- Često sam govorio, neki su mislili šeretski, ali, zaista, da sam bio na mjestu Gotovine, ja bih prekinuo veze na trenutak i ušao u Banju Luku. Bi li bilo bolje ili gore, Bog zna. Politika je to zaustavila i sad smo tu gdje jesmo i sad treba čekati selamet od europske zajednice. A u njihovu pamet i principijelnost se uzdati, to je teško. Oni u Europsku uniju imaju više razloga uključiti BiH i Srbiju nego što su imali Rumunjsku i Bugarsku, ističe Prkačin.

- Ovom Anti Prkačinu ovo je sada svetogrđe u odnosu na ono što sam govorio prije 10 godina. Doduše, ja sam stalno bio za to da BiH mora odmah ući u europsku zajednicu i neka se problemi rješavaju kasnije, a sad sam takvog stanovišta da Srbija, Crna Gora i BiH moraju odmah ući u EU, naglašava Prkačin.

- Nadam se, ako Bog da sreće, da ću ovaj svoj život na ovom svijetu proživjeti bez mirovine, i vojničke i saborske, od kojih do sada nijednu nisam uzeo. Bavim se ugostiteljstvom, trgovinom, građevinarstvom. Nisam zadovoljan aktualnom hrvatskom vlašću, a ovi koji se spremaju naslijediti ih, oni su još neobrazovaniji i nepismeniji, kaže Prkačin.

Dodaje kako nije zadovoljan ni stanjem u BiH. Smatra da bošnjački politički vođa, ili vođe, mora biti zreliji i jači i svjesniji stanja.

- Jer sudbina BiH, ipak, prvenstveno ovisi o političkom ponašanju Bošnjaka. BiH treba graditi s jednim razumijevanjem. Primjerice, kada Hrvati biraju svoga člana i Predsjedništva i vrh političke vlasti, moraju voditi računa kako na tu osobu gledaju Bošnjaci i Srbi, kad to Srbi čine, također to trebaju gledati. A naročito kada Bošnjaci biraju svoga predstavnika, moraju birati osobu koja će potpuno pokriti i razumjeti bošnjačke nacionalne interese, ali jednim okom gledati da on bude prihvatljiv i ovoj dvojici, navodi na kraju Prkačin.

Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.