Inkubator će unaprijediti gospodarstvo ZHŽ-a i FBiH

Poduzetnički inkubator u Ljubuškom otvoren je u ljubuškoj Poslovnoj zoni Zvirići. Inkubator su svečano otvorili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i Martin Schieder, voditelj Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u izaslanstvu EU u BiH u nazočnosti načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, ravnatelja Razvojne agencije ZHŽ-a “HERAG” Ivana Jelčića, ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amira Zukića, predsjednika Vlade ZHŽ-a Zdenka Ćosića te brojnih gospodarstvenika i predstavnika društvenog života.

Vrijedna investicija

Čavara i Schieder u svom obraćanju su izrazili zadovoljstvo otvaranjem objekta i investicijom koja bi trebala unaprijediti gospodarstvo Zapadnohercegovačke županije i Federacije BiH.
Projekt provodi “HERAG” u suradnji sa svojim partnerima – Vladom ZHŽ-a, Općinom Ljubuški, Udrugom gospodarstvenika Posušje te Udrugom poljodjelaca ZHŽ-a.

“Ovo je uistinu lijep događaj za Ljubuški koji za nas znači puno i koji daje veći značaj poslovnoj zoni. Općina Ljubuški je suinvestitor ovog objekta kroz sudjelovanje u dodjeli zemljišta, izdavanju raznih dozvola, financiranjem priključaka i sl., a Europska komisija je dala najveći obol. Ovaj objekt je prilika mladim ljudima koji počinju biznis i prilika našim poljoprivrednicima da dobiju poticaj sa korištenjem ovog prostora pod povoljnim uvjetima”, kazao je načelnik Barbarić.
Poduzetnički inkubator je izgrađen u sklopu projekta “Home grown business” kojeg financira Europska unija. On predstavlja prvu investiciju u Poslovnu zonu Zvirići koja bi trebala pridonijeti privlačenju drugih investitora te povećanju zapošljavanja u ZHŽ-u.

Razvoj poduzetništva

Cilj projekta je izgradnja i poboljšanje operativnog okvira za razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz razvoj lokalne poslovne infrastrukture i usluga.

“Tri najvažnije aktivnosti projekta su izgradnja ovog središnjeg objekta, zatim uspostava mreže mentora koji će svojim stručnim znanjima pružati usluge na području čitave županije i puštanje Fonda za pomoć malom i srednjom poduzetništvu u iznosu od 60.000 eura. Korisnici će dobiti uređene prostorije s internet priključkom, pomoć mentora te financijsku pomoć”, pojasnio je Ivan Jelčić, ravnatelj “HERAG”-a.
 
Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe