Mali tečaj kršćanstva - Kursiljo u župi Šipovača-Vojnići

Od 18. do 21. veljače u našoj Župi Tečaj vodi vlč. Andrija Vrane sa suradnicima, iz Zagreba.

Svatko tko osjeća potrebu spoznati i doći do bitnog u kršćanstvu, doživjeti susret sa živim Isusom Kristom kroz ljubav, radost i slobodu djeteta Božjeg, slobodno se može uključiti u rad Kursilja. Prijaviti se mogu i zainteresirani iz drugih župa. Tečaj se održava u večernjim satima! Zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti se kod Župnika.

ŠTO JE KURSILJO?

To je priznati katolički pokret kojeg je sredinom prošlog stoljeća pokrenula grupa angažiranih katolika (laika i svećenika) čiji je cilj učvršćenje i produbljivanje vjere pojedinca, te stvaranje zajedništva u crkvi preko prijateljskih zajednica vjernika kako bi postali kvasac unutar župe. Pokret je proširen diljem svijeta, a u Hrvatskoj djeluje od 1974. godine. Do sada je održano približno 400 duhovnih obnova, a polaznika je bilo preko 10.000.

Na osobnoj razini Mali tečaj kršćanstva (Tečaj) želi posvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini Tečaj želi potaknuti pojedinca kršćanina na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj, …) te u njemu probuditi svijest da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati, donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

KAKO SE TO OSTVARUJE?

Okupljeni sudionici Kursilja slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nagovori su prožeti osobnim iskustvima, svjedočenjima suradnika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-7 sudionika). Svaka grupa ima svog animatora koji potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja. Za vrijeme pauza sudionicima na raspolaganju stoje svećenici, ne samo za ispovijedi nego i za osobne razgovore. Svakodnevno se moli (zajedničke i pojedinačne molitve), često koristeći molitvenik Kursilja «Na putu k Bogu» koji uči kako moliti. Osobito su snažna slavljenja liturgije i pokorničkog bogoslužja s tumačenjem simbola i uvođenjem u pojedine segmente otajstva. Važan čimbenik je i atmosfera na Tečaju koju stvara spontano druženje, pjesma, šale, zajedničko blagovanje te kava i kolači.

Stvaranje i doživljaj zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam, pri tome ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih probuditi da se angažiraju u župi. Sudionicima Malog tečaja pomaže se doći do vjerskog stava iz kojeg slijedi zauzetost za Crkvu kao «svoju stvar». Iz zajedničke brige za nju, pozvani su da prema svojim mogućnostima surađuju u župi, zatim u različitim apostolskim grupama i organizacijama. Različiti susreti nakon Malog tečaja, kao što su susreti prijateljske zajednice ili jednodnevne obnove, trebaju pomoći održati budnim duh odlučne vjere te podržati pojedinca u zajednici istomišljenika.

Ukratko duhovna obnova:
pomaže uspostaviti pravilan odnos prema sebi, prihvatiti sebe, drugog i Boga;
ptiče na osobni odnos prema Kristu, osobito Euharistiji;
pomaže uspostaviti iskreno zajedništvo među vjernicima koje vodi do prijateljstva;
razvija uspješnu suradnju laika i svećenika i budi spremnost na angažman u župnoj zajednici i društvu, svjedočenjem radosti kršćanskog života;
gaji želju da se nastavi s produbljivanjem vjere i odnosa u obitelji i zajednici.

Objavi komentar

0 Primjedbe