Sadnja ljubuškog mladog krumpira u punom jeku

U punom je jeku sadnja ljubuškog mladog krumpira. Kako ovogodišnji radovi zbog vremenskih neprilika nisu krenuli u vremenu na kojeg su poljodjelci navikli, na oranicama Šipovače i Vojnića naveliko se radi između kišnih kapi da bi planirane količine krumpira na vrijeme bile posađene.

Očekuju se rekordni prinosi

Među prvima koji su krenuli s ovogodišnjom sadnjom je i Luka Bebek iz Šipovače. Svjestan svih prednosti i nedostataka bavljenja ovom djelatnošću i upoznat sa sve većim problemima plasmana krumpira na tržište, on se okrenuo, kako kaže, proizvodnji eko-krumpira.

“Nemamo obradivog zemljišta kao Slavonija, ali su naši proizvodi zbog klimatskih uvjeta prvi u regiji na tržištu. Mi smo mali proizvođači koji bi se trebali držati zajedno kako bi ostvarili što bolju prodajnu cijenu, a kako sijemo, tako ćemo i žeti. Vodstvo poljodjelaca ovog kraja trebalo bi promijeniti smjer djelovanja i okrenuti se jednom vidu menadžerstva da bi naš krumpir bio što konkurentniji na tržištu”, mišljenja je Luka Bebek.

Poljodjelci ‘carstva mladog krumpira’, kako se popularno naziva sjeverozapadni dio općine Ljubuški s pesimizmom gledaju na budućnost bavljenja ovom djelatnošću, ali ih je odobravanje izvoza krumpira u Europsku uniju potaklo da pojačaju proizvodnju pa se ove godine očekuju rekordni prinosi ako ne bude vremenskih nepogoda.

U međuvremenu je nervozu među poljoprivrednicima unijela i problematika tradicionalne trgovine, odnosno usklađivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) oko čega se vode pregovori. Ako zapne izvoz, a ponove se prošle godine, odnosno uvoz velikih količina krumpira iz Turske, Cipra i Egipta uoči početka vađenja ljubuškog mladog krumpira, s tim da i EU planira bescarinski uvoz 1.230 tona krumpira, moglo bi doći do kolapsa poljodjelstva ovog kraja.

Strah od uvoza krumpira

“Ove godine očekujemo i do 30 posto veće prinose u odnosu na prošlu godinu, no to će opet ovisiti od vremenskih uvjeta. Nažalost, poljoprivreda je takva grana u kojoj uvijek vlada neizvjesnost. Država nas nije zaštitila nimalo jer u nas uvozi tko god hoće. Godinama to pokušavamo promijeniti, ali uvozni lobiji su jači od nas. Europska unija nam je uvela carine, u tijeku su pregovori oko toga za koje se nadam da će završiti pozitivnim ishodom za nas jer ima zainteresiranih za otkup i izvoz krumpira u EU", rekao je Dobroslav Bukmir, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača u Zapadnohercegovačkoj županiji i dopredsjednik Seljačkog saveza FBiH.
Milan Bebek / Dnevni list

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Ne valja godina kad nije Glavar započeja prvi.....nevalja i gotovo!!!

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)