VRGORAC: Pao proračun, slijede novi izbori

Gradsko vijeće Vrgorca na sjednici održanoj u srijedu nije usvojilo proračun za 2016. godinu, pa će građani Vrgorca po treći put u tri godine izaći na lokalne izbore.

Nakon maratonske sjednice koja je trajala više od pet sati, gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ) nije uspio skupiti natpolovičnu većinu, tj. 8 ruku od 15 vijećnika za svoj proračun, čime su srušeni gradonačelnik i Gradsko vijeće, a Vrgorčani će ponovo na birališta.

Za proračun težak 25,2 milijuna kuna glasovalo je sedam vijećnika Domoljubne koalicije,(HDZ, HSP AS, HSS), tri vijećnika bila su protiv (dva vijećnika SDP-a i nezavisni vijećnik Milan Vukosav), vijećnik HNS-a Goran Vegar bio je suzdržan, a preostala četiri vijećnika Nezavisne liste mladih uopće nisu htjela glasati, pa nisu digli ruku ni za ni protiv, niti su bili suzdržani.

Glasovanju za prijedlog proračuna prethodile su žučne diskusije koje su na momente prelazile u niske strasti, ponajviše između gradonačelnika Rudolfa Grljušića (HDZ) i vijećnika Nezavisne liste mladih, koji su se međusobno optuživali u vezi sporazuma od 15 točaka koji su u prosincu potpisali Grljušić i predstavnici svih stranaka, u kojem se gradonačelniku dalo dodatna tri mjeseca da predloži proračun i ispuni obveze iz sporazuma.

SDP-ov čelnik Rade Bobanac optužio je Grljušića da nije ispunio ništa iz sporazuma, te je predlagao kompromisno rješenje po kojemu bi SDP podržao HDZ-ov proračun pod uvjetom da Grljušić i njegov zamjenik Zdravko Primorac odstupe sa svojih dužnosti, a Vlada imenuje povjerenika do redovnih lokalnih izbora.

Grljušić je odgovorio Bobancu da neće odstupiti ni po cjenu novih izbora, poručujući da ne pristaje na nikakve ucjene. Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić nakon pet sati trajanja sjednice dao je usvajanje proračuna na izglasavanje, a Grljušić je dobio podršku tek sedmoro vijećnika pa proračun nije usvojen.

Time se Vrgorac vratio u političku krizu koja traje skoro pet godina, otkad je vijećnik HSP AS istupio iz Domoljubne koalicije i srušio proračun bivšem gradonačelniku Borislavu Matkoviću, kojeg je Grljušić nasljedio te nakon samo osam mjeseci doživio istu sudbinu.

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Štete, proračun se trebao usvojiti....iskoristiti novac koji je već dogovoren od strane Županije....rujan nije daleko...ako se do tada ne bi ništa realiziralo mislim da nijedan pošten čovjek ne bi bio protiv tih prijevremenih izbora...a ovako...velika većina u narodu je razočarana... gradonačelnik Grljušić je mlad,inteligentan, pošten čovjek,mislim da bi grad vodio u pravom smjeru...nadam se da će se ponovo kandidirati i vratiti se na staro mjesto...

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)