FOTO: 'Moja voljena Hrvatska' u Ljubuškom


'Moja voljena Hrvatska', dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara i scenariste Hrvoje Hitreca, predstavljen je u Ljubuškom. Pred samo prikazivanje filma, nazočnima su se obratili hrvatski filmski redatelj Jakov Sedlar, proslavljeni bivši hrvatski reprezentativac Josip Šimunić, rođen u Australiji od roditelja porijeklom iz Fojnice, koji je i glavni akter filma, predsjednik udruge navijača 'Uvijek vjerni' Herceg-Bosne Ilija Perković te svjetski taekwondo stručnjak Miroslav Brežan.

Ljubuškoj publici prikazan je film u trajanju od 67 minuta u kojem se govori o hrvatskom povijesnom pozdravu 'Za dom' kojeg je Šimunić uzvikivao na Maksimiru na što je publika odgovarala sa 'Spremni', nakon čega je kažnjen od FIFE te proganjan od dijela tadašnje vladajuće strukture u Hrvatskoj i etiketiran kao fašist.

Ljubušaci su imali prilike u filmu vidjeti i prizore opere ‘Nikola Šubić Zrinski’, Ivana pl. Zajca koja se izvodi na hrvatskim pozornicama, praizvedena je sedamdesetih godina 19. stoljeća, a pokazuje da je s ‘U boj’ i ‘Za dom’ Zrinski hrabrio vojnike u sigetskoj bitci kad je zaustavljen prodor Turaka u zapadnu Europu.

Također, u filmu se podsjeća kako HNS nije odlučno stao u obranu Josipa Šimunića.

Uz Ljubuški, predstavljanje filma 'Moja voljena Hrvatska' zakazano je u Širokom Brijegu, Međugorju i Mostaru.

Promocija spomenutog dokumentarnog filma humanitarnog je karaktera, a prikupljena sredstva se planiraju donirati Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar.
 


Objavi komentar

0 Primjedbe