Kašče: Što je za mene 10. travnja?

''…ONA JE LJUBAV KOJA NE MOŽE PROĆ.“

Kada se sjetim 10. travnja, sjetim se svoga djeda, obitelji, prijatelja, susjeda i njihovih težnji, žrtve i nastojanja, da u tom teškom vremenu, pokušaju za nas stvoriti slobodnu i suverenu Hrvatsku državu.

http://kasce.comxa.com/kasce_poginuli_u_2sv.ratu.html

Nema šanse da ću ikada, pod ikakvom prisilom raznih poslušnika i krivotvoritelja povijesti, prihvatiti bilo kakvu zabranu koja bi me spriječila spomenu na taj dan.

Politička stvarnost prije stvaranja NDH, nije bila tako crno-bijela kakvom je danas neki „dobronamjernici“ prikazuju. Neosporno da je 10. travnja bitan dan novije hrvatske povijesti, jer je riječ o uspostavi Države Hrvatske! NDH nije bila nova država već nastavak 16 stoljeća stare Države Hrvatske. Oni koji ne vole Hrvatsku to stalno namjerno zaobilaze, ona je pravni naseljenik Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije…

Ne mogu oni koji Hrvatsku nikada nisu htjeli to izbrisati iz svijesti i povijesti hrvatskih domoljuba. Ne mogu oni izbrisati iz svijesti da je većina hrvatskog naroda 10. travanja prihvatila sa radošću i oduševljenjem. Ne mogu nam izbrisati iz svijesti da je 10. travnja dan kada su hrvatski domoljubi pokušali spas Hrvata i Hrvatske od totalnog uništenja od strane srpskog četničkog fašizma i prevare nastale od ujedinjenja sa Srbijom 1918. g.

Istina je da 10. travanj ne može biti dan proslave okupacije od strane fašista Sile Osovine (Njemačka, Italija..). I sami hrvati su bili razočarani (i pobunili se Vokić, Lorković…) totalitarizmom kojeg su Sile Osovine donijele i u NDH, a hrvatski državni vrh prihvatio, ne vidjeći drugi način da se sačuva NDH, time dovodeći u pitanje plemenite hrvatske ideale na kojima uspostavljena NDH. Bilo je očito da samostalna Hrvatska nije bila u ni čijem interesu osim u interesu malog hrvatskog naroda.

Na žalost Pavelić i domobransko-ustaški pokret nisu mogli birati prijatelje među stranim silama. Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska kao čuvari versajskog poretka bile su za održanje Jugoslavije…

To su tada bila takva vremena…Teško vrijeme, teške odluke… Iz raznoraznih razloga, tada se hrvatski narod podijelio (nepismenost, neinformiranost…).

Ja danas ne vjerujem da bi naši djedovi, koji su bili istinski domoljubi, htjeli da se mi dijelimo na taj način tko je od njih bio ustaša, a tko partizan. Istina, treba osuditi zločine i zločince… Zločine se ne smije pravdati i stavljati stigmu isključivo na ustaški pokret, a oslobađajući od zločina partizanski pokret.

U Domovinskom ratu smo pokazali jedno veliko zajedništvo i ljubav jednih prema drugima. Zašto da i dalje ne gradimo naše zajedništvo! Ne zajedništvo za neku novu Jugoslaviju, ne za EU, nego za našu jedinu i Neovisnu Hrvatsku Državu, boreći se zajedno protiv svih okupatora naše lijepe i jedine domovine!
Ja sam je gledao kroz kapljice kiše
Ona je svjetlo sto me vodi kroz noć
Olujnim valovima ona me njiše
Ona je ljubav koja ne može proći

Ja bih ugledao sunce
Kad bih ugledao nju
Ja bih imao ljepotu
Da je pored mene tu

Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj
Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj
Ja sam znao da ću svoju ljubav pokloniti njoj
Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

(Daleka Obala - Mojoj Lijepoj)

 Ivica PrimoracKašče.blog

Objavi komentar

0 Primjedbe