Poljoprivrednici najavili blokadu Bijače, Crvenog Grma, Orahovlja...

Poljoprivrednici iz Udruge poljodjelaca u ZHŽ najavili su blokadu graničnih prijelaza (Bijača, Crveni Grm, Orahovlje...) i cesta u FBiH ako do 12. travnja ne budu isplaćeni poticaji za povrće na području te županije.

Radi se o poticajima s federalne razine koji su poljoprivrednicima nužni kako bi ovogodišnje zasijane i zasađene kulture uspješno doveli do gotovih proizvoda i plasirali ih na tržište, piše Večernji list BiH. “U više navrata smo kontaktirali Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministra Šemsudina Dedića tražeći bar očitovanje zbog čega ni jedan predmet, što se tiče povrća nije obrađen i isplaćen, a ministar se nije udostojao ni odgovoriti”, navodi se u priopćenju iz spomenute udruge.

Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca u ZHŽ, kaže kako je još 15. kolovoza prošle godine u Federalno ministarstvo poljoprivrede stigao zahtjev za poticaje za mladi krumpir. “Naša udruga ima više od 300 članova, od toga nas se jedva 140 uspjelo prema pravilniku i programu prijaviti za sredstva koja isplaćuje ovo ministarstvo. Krumpir bi trebao na tržište za nekih 20 dana do mjesec, a mi još nismo dobili ni marke od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva”, kaže Vukojević.

Prema njegovim riječima, članovi ove udruge su se prijavili za oko 500.000 KM. Dodaje kako je, zbog novonastale situacije, ove godine najveći broj članova Udruge poljodjelaca u ZHŽ prisiljen na dizanje kredita u mikrokreditnim organizacijama i slične zajmove jer živi od poljoprivrede. “Od zahtjeva je prošlo skoro pola godine, međutim, ne da nam do sada nisu isplaćena sredstva, nego nisu ni odobrena”, ističe Vukojević, dodavši kako ovo ponašanje Federalnog ministarstva smatra ruganjem poljoprivrednicima. “Ili nas možda kažnjavaju što smo Hrvati”, kaže Vukojević.

On je ovom prilikom podsjetio na činjenicu kako je prethodni ministar poljoprivrede FBiH smanjio visinu poticaja koju su dobivali proizvođači voća i povrća s 3000 na 2000 konvertibilnih maraka po hektaru, što je bio velik udar na proizvodnju. Na pitanje je li neisplata poticaja s razine Federacije BiH utjecala na količinu zasađenih poljoprivrednih kultura, prvenstveno krumpira, Vukojević kaže kako je situaciju izvukla Zapadnohercegovačka županija.

“Samo zahvaljujući Zapadnohercegovačkoj županiji, odnosno činjenici da nam je Ministarstvo financija ove županije poticaje za ovu godinu isplatilo već u siječnju, uspjeli smo kupiti sjeme i pripremiti zemlju za sadnju. Oni su nas spasili ove godine”, naglašava Vukojević.
Ističe, kako ni njemu,kao ni nikom od članova udruge nije u cilju praviti probleme, ali da su zbog svega prisiljeni na radikalne mjere kako bi dobili ono što im pripada. 
Marija Medić Bošnjak / Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe