Cirkus u HSP-u: Petric optužuje Primorca za kršenje Statuta i nestatutarno sazivanje Izvanrednog sabora, u Glavni stan izabrana nepostojeća osoba

Ne mogu a da se ne očituje i prokomentiram ponašanje predsjednika stranke i trenutno stanje u HSP-a BiH, budući da sam predsjednik podružnice Posušje te Vijećnik u općinskom vijeću općine Posušje i jedan od članova aktualnog saziva Glavnog stana HSP-a BiH koji smo izabrani na 5 izbornom Saboru održanom u Čapljini, ali sam i jedan od onih kojeg predsjednik stranke pokušava diskreditirati kao takvog, pa stoga osjećam i obvezu i potrebu komentirati ovu nastalu situaciju, te izvijestiti i upozoriti javnost na nemoralno i nestatutarno ponašanje predsjednika i bivših dopredsjednika stranke HSP-a BIH i pojasniti zbog čega je došlo do ovakvog ponašanja predsjednika Stanka Primorca, bivših dopredsjednika Berislava Eleza, Viktora Kvesića i Željka Stipića te još nekolicine njihovih i hdz-eovskih sljedbenika.

Dakle, na petom Saboru HSP BiH sabornici su se izjašnjavali o izboru 25 članova Glavnog stana koje sukladno Statutu stranke bivaju izabrani na Saboru. Prema tome, Sabor se izjasnio o tome i tih 25 kandidata je izabrano i postali su članovima Glavnog stana. Činjenica je da je među kandidatima, što je naknadno utvrđeno, bila jedna nepostojeća osoba, a koja je čak i dobila dovoljan broj glasova sabornika da bude izabrana u Glavni stan, što je izravan rad i nemoralno ponašanje Željka Stipića, koji je na tom Saboru od strane Stanka Primorca predložen i izabran za jednog od dopredsjednika Stranke.

Ovdje ovakvo ponašanje predsjednika stranke Stanka Primorca Ćane i bivših dopredsjednika ne staje, već se nastavlja na jedan perfidan način, koji su svojim ponašanjem i istupima konstantno krše Statut HSP-a BiH i pokušavaju na sve načine utjecati na Glavni stan da potvrdi nepostojeću osobu kao člana Glavnog stana, a naknadno kad u tome nisu uspjeli, negiraju članove ovog saziva Glavnog stana i sam Glavni stan HSP BiH.fotoMIXvideo

Ja kao član glavnog stana HSP BiH koji sam izabran na 5 izbornom saboru HSP-a u Čapljini tvrdim da sam ja i svi sadašnji članovi Glavnog stana statutarno izabrani na 5 saboru HSP, što je konstatirano zapisnikom sa Sabora i ovjereno od strane zapisničara, dvojice ovjerovitelja zapisnika, Krasnodara Vasića, Branka Ćorluke i Nikole Raguža, kao i samog predsjednika stranke Stanka Primorca Ćane, te kao tako pohranjeno na sudu u sudski registar, a isto je potvrđeno na konstituirajućoj sjednici Glavnog Stana HSP-a BiH koja je održana u Vogošći na kojoj je bio nazočan i sam Stanko Primorac Ćane, te je potvrdno glasovao prilikom potvrđivanja. Iznenada nakon druge sjednice Glavnog stana predsjedniku Primorcu taj Glavni stan ne odgovara, a isti nakon što je izabran za predsjednika na 5 saboru je izjavio obraćajući se nazočnima na saboru; kako će se Statut HSP BiH apsolutno poštivati i raditi po njegovim odredbama, pa se stoga pitam kakve su namjere i moral predsjednika koji negira svoj potpis i pobija samog sebe, te time nanosi štetu kako HSP-a BiH, tako i meni osobno kao predsjedniku podružnice Posušje i članu Glavnog stana HSP-a BiH, uklanjajući kako moje ime tako i imena drugih članova Glavnog stana, članova Nadzornog odbora i članova Suda časti sa službene stranice HSP-a BiH koji su legitimno izabrani na 5 saboru HSP-a, a koji su mu u međuvremenu postali nepodobni.

Pa stoga osobno smatram da je to krajnje neozbiljno i nezrelo od strane jednog predsjednika stranke da traži ostavke predsjednika Glavnog Stana i izjavljuje kako je ovaj glavni stan ne legitiman te da sjednice Glavnog Stana nisu sazivane u skladu sa statutom, ali isto tako smatram da svatko ima pravo na svoje želje pa tako i predsjednik stranke Stanko Primorac Ćane sa skupinom bivših dopredsjednika , no ja osobno mislim da im se želja za ostavkom predsjednika Glavnog Stana dr. Zvonke Jurišića neće ispuniti, te također tvrdim kao član glavnog stana da im se neće ispuniti želja o pokretanju stegovnog postupka protiv istoga kojeg je najavljivao Primorac protiv Zvonke Jurišića, jer članak 22.statuta HSP-a BIH je potpuno jasan a on glasi: Stegovni postupak protiv Predsjednika HSP BiH, predsjednika Glavnog stana HSP BiH ili zamjenika Predsjednika HSP BiH pokreće se pred Časnim sudom nadpolovičnom većinom članova Glavnog stana, a konačnu odluku u drugom stupnju donosi Glavni stan dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova.

Dakle, statut je po tom pitanju sasvim jasan. Također pred Časnim sudom su pokrenuti postupci protiv Berislava Eleza, Viktora Kvesića i Željka Stipića.


A kada je u pitanju sazivanje sjednica Glavnog stana tvrdim da je sazivanje svih do sada sjednica Glavnog stana bilo potpuno u skladu sa Statutom HSP-a BiH, a u prilog tome, govori i činjenica da je na prve dvije sjednice aktivno sudjelovao i sam Stanko Primorac i sva četiri dopredsjednika i da niti u jednom trenutku na tim sjednicama nije postavljeno pitanje legitimnosti, statutarnosti ili bilo čega drugog vezano za Glavni stan. Da je ovaj Glavni stan u skladu sa Statutom potvrđuje i činjenica da je isti potvrdio i sam Stanko Primorac, te da je spisak članova Glavnog stana pohranjen na sudu kojeg je između ostalih potpisao i sam predsjednik gosp.Primorac što vam kao dokaz dostavljam u prilogu (zapisnik sa Saboara ), dakle i tu je sve potpuno jasno i činjenično utvrđeno.

No unatoč gore svemu spomenutom Stanko Primorac se po meni i dalje nastavlja ponašati nedolično za jednog predsjednika stranke najavljujući održavanje i sazivanje Izvanrednog sabora, čime je jasno i nedvosmisleno prekršen Statut od strane Stanka Primorca. Za izvanredni sabor stranke moraju se steći određeni uvjeti, odnosno izvanredna situacija kako je propisano statutom (članak 52.statuta HSP-a BiH). Izvanredni Sabor HSP BiH saziva se u izvanrednim prilikama.

Izvanredni Sabor saziva Predsjednik HSP BiH na zahtjev natpolovične većine svih članova Glavnog stana u roku od 15 dana, a izvanredni Sabor se mora održati u roku od 75 dana od dana donošenja odluke Glavnog stana o sazivanju sabora.

Ukoliko Predsjednik HSP BiH ne sazove izvanredni sabor u predviđenom roku, isti mogu sazvati predsjednik Glavnog stana ili zamjenik Predsjednika HSP BiH u rokovima definiranim prethodnim stavkom.

Glavni stan nikada nije raspravljao o izvanrednom saboru niti je prihvaćena bilo kakva odluka o sazivanju izvanrednog sabora. Najave i natpisi po medijima o izvanrednom saboru su plod mašte ili želja Stanka Primorca i njegovih poslušnika, pa čak ne ni njihove već njihovih nalogodavaca. Sve ove izjave i najave po medijima daju mi za pravo reći slijedeće: Stanko Primorac Ćane ili nije pročitao statut HSP-a BiH ili ga namjerno krši. Ostale njegove aktivnosti: nepoštivanje stranačkih tijela, stvaranje paralelnih tijela, imenovanje nestranačkih osoba na pozicije pregovarača u ime HSP BiH samo me učvršćuju u uvjerenju da namjerno krši Statut, slijepo sluša svoje nalogodavce koji imaju za cilj uništavanje HSP BiH. Ovdje i sada i njemu i njima mogu samo poručiti da im naum neće uspjeti.

Stoga za mene je trenutan položaj i vođenje stranke od strane predsjednika jako upitno tko vodi stranku; pa ću pored svega gore spomenutog navesti to da postoje i činjenice da je bilo pokušaja na 5. Saboru od strane izbornog povjerenstva konkretnije od strane predsjednika izbornog povjerenstva gosp. Berislava Eleza bivšeg dopredsjednika stranke te ostalih članova da potkradu mene i i druge članove Glavnog stana i Nadzornog odbora za tridesetak i više glasova što je i utvrđeno ponovnim prebrojavanjem glasova kojem je pored Berislava Eleza bio nazočan i sadašnji predsjednik stranke gsp. Stanko Primorac Ćane.

Pored pokušaja potkradanja glasova kandidatima za članove Glavnog stana i članove nadzornog odbora, tu je još bilo i lažnog predstavljanja osobe za člana glavnog stana na pristupnici pod imenom Marija Pepić koja apsolutno ne postoji, a koja se uistinu zove Sabiha Pepić, a na listi za člana Glavnog stana se predstavljala kao Marija Stipić Pepić što je utvrđeno na konstituirajućoj sjednici Glavnog stana kada sam od predsjednika Glavnog stana gospodina Jurišića tražio na uvid Pristupnicu i izvod iz cipsa na kojima se vidi da se radi o istom matičnom broju (kopijama dokumenata potkrjepljujem ovu izjavu) a uz to je i sama navedena osoba priznala da se ne zove Marija Stipić Pepić nego da se zove Sabiha Pepić, a pored svega navedenog i utvrđenog gosp. Stanko Primorac Ćane uz svoja četiri dopredsjednika Berislava Eleza , Željka Stipića – (koji je odgovorna osoba, su učesnik i pomagač u lažnom predstavljanu i prekrivanju identiteta spomenute osobe ), Viktora Kvesića i Laze Raiča, te Branka Ćorluke po svaku cijenu su nastojali da Sabiha Pepić- za koju se nije glasovalo na 5 saboru HSP BiH- bude prihvaćena kao član glavnog stana pod imenom Marija Pepić Stipić- koja ne postoji.


Samim takvim nastojanjima i ponašanjem predsjednika stranke i četiri dopredsjednika i još dvojice članova daje do znanja da su predsjednik i četiri dopredsjednika znali i učestvovali u lažnom predstavljanju i prikrivanju identiteta Sabihe Pepić kao Marije Pepić Stipić što dovoljno govori o samom moralu i dostojanstvu predsjednika, 4 dopredsjednika i još dvojice članova stranke te su samim time postale upitne njihove namjere kao čelnih ljudi stranke , a tome svemu još je upitno tko trenutno predstavlja i upravlja strankom predsjednik i dopredsjednici ili HDZ BiH, ne treba se čuditi kada sam spomenuo HDZ BiH jer su činjenice da bivšem dopredsjedniku stranke Viktoru Kvesiću vlada županije zapadnohercegovačke čiju nadpolovičnu većinu čine zastupnici HDZ-a BiH i na čelu koje je HDZ BiH, čine ogromne ustupke, kao npr. donose odluku da klub zastupnika u županijskoj skupštini mogu činiti dva zastupnika u skupštini što nema nigdje u BiH pa mislim ni u svijetu, pa su tako klub zastupnika HSP-a BiH činili Viktor Kvesić i Ivan Jurišić čiji je predsjednik kluba dakako bio Viktor Kvesić i time profesionalizirao svoj mandat i temeljem toga primao plaću od 2.200,00 KM, nakon što je zastupnik Ivan Jurišić posumnjao u namjere Viktora Kvesića i uvidio da su one u suprotnosti i da štete HSP-a BiH Ivan Jurišić napušta klub zastupnika ne istupajući o tome u javnosti kako ne bi medijski naštetio HSP-a, a oko čega je se digla velika pobuna Viktora Kvesića te isti istupa u javnost iznoseći notorne laži i neistine čime nanosi veliku štetu HSP-a BiH a što mu je očito i bila namjera i zadaća, te podnosi zahtjev (koji vam dostavljam u prilog) tajništvu ŽZH da odgode napuštanje kluba zastupnika gsp. Ivanu Jurišiću do okončanja stegovnog postupka u stranci jer se on Viktor Kvesić nalazi u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, što mu HDZ i udovoljava zahtjevu kako bi Viktor još dva mjeseca primao profesionalnu plaću.


Poslije napuštanja kluba zstupnika gsp. Ivana Jurišića valada ŽZH na čelu koje je HDZ BiH ponovno učinila ustupak Viktoru Kvesiću te mu profesionazirala mandat kao predsjedniku Mnandatno Imunentnog povjerenstav koje se sastaje otprilike najviše 2-3 puta u četiri godine kako bi Viktor Kvesić i dalje primao plaću 2.200,00 KM, pitam se a i pitam sve članove i simpatizere HSP-a BiH zašto je HDZ činio sve ove ustupke , šta se krije iza svega ovoga i kakve je ustupke za uzvrat HDZ-u BiH činio i čini Viktor Kvesić, ovo sve spomenuto dovodi u sumnju kako osobnu tako i političku moralnost i namjere Viktora Kvesića a samim time i predsjednika Stanka Primorca koji je znao za sve ovo gore spomenuto a po tome ništa nije poduzeo te tim i takvim postupcima su prekršili statuta HSP-BiH.

No bez obzira na sva nastojanja i želje predsjednika i bivših dopredsjednika stranke nad polovična većina glavnog stana sukladno svojim ovlastima te držeći se statuta i poštujući pravaška načela je na drugoj sjednici glavnog stana HSP-a BiH razriješila – Mariju Pepić Stipić- dužnosti člana Glavnog Stana jer je utvrđeno i dokazano da takva osoba ne postoji i na istoj sjednici je dat prijedlog i zahtjev za pokretanje stegovne mjere protiv Željka Stipića , Berislava Eleza i Viktora Kvesića i isti je i pokrenut, te će biti pokrenuta i kaznena prijava za lažno predstavljanje i prekrivanje identiteta a što je teško kazneno djelo. Unatoč svemu , to nije bilo dovoljno i nije odgovaralo predsjedniku i dopredsjednicima stranke i još dvojici članova glavnog stana te su isti sazvali sjednicu predsjedništva na kojoj su donijeli nekakve zaključke i odluke koje nisu pravovaljane jer sjednica predsjedništva nije bila statutarna iz razlog što ista nije imala kvoruma te su sa takvim nepravovaljanim odlukama izišli u javnost čime su ponovno narušili i naštetili ugledu HSP-a BiH .

Da bi stvar bila još gora iza toga predsjednik stranke imenuje dva nova člana predsjedništva i to Sanelu Osmić kao navodnu predsjednicu pravaških žena HSP-a i Zdenka Dominikovića kao navodnog predsjednika braniteljske organizacije HSP-a što je svakako sumnjivo jer ne postoje zapisnici sa održanih sabora za koje je glavni stan uputio upit i zahtjev da se zapisnici dostave na uvid glavnom stanu kao i spisak nazočnih osoba navodno održanim saborima, jer nije poznato da su održani sabori za imenovanje istih temeljem čega je također povrijeđen i prekršen statut HSP-a BiH.

Pored svega toga predsjednik stranke ponovo saziva sastanak predsjedništva u Neumu na koji ne poziva dva dopredsjednika Glavnog stana Žarka Pavlovića, Vinka Jakića i tajnika glavnog stana Martina Andačića, koji je ujedno i predsjednik koji su statutarno izabrani i koji su po statutu članovi predsjedništva a za koje je i sam Stanko Primorac glasovao, te ih je glavni stan potvrdio na drugoj sjednici glavnog stana održane u Vogošću, a poziva osobe za koje je glavni stan sukladno statutu na svojoj trećoj sjednici temeljem članka 19.i 72. donio odluku o zabrani sudjelovanja u radu tijela HSP-a BiH protiv kojih se vodi stegovni postupak do okončanja stegovnog postupka te razriješio dužnosti Berislava Eleza, Viktora Kvesića, Željka Stipića, čime također krši članak 60. statuta HSP-a ,a to je ne poštujući i ne provodeći odluke glavnog stana , te time ruši ugled stranke i nanosi veliku i to neizmjerivu štetu HSP-a BiH – te o istoj sjednici daje izvješće u javnost kao da je održana pravovaljano, a ista nije pravovaljana iz razloga što nije sazvana statutarno i time šteti ugledu stranke i njenom članstvu , krši statut stranke te samim time dovodi u pitanje svoje daljnje zastupanje i predstavljanje stranke na ovakav način, pa ću stoga tražiti od glavnog stana na da donese odluku i dadne ovlasti u daljnjem predstavljanju i zastupanju stranke predsjedniku Glavnog Stana na temelju članka 6., koji glasi:

Članak 6.

HSP BiH predstavlja i zastupa Predsjednik HSP-a BiH.

U slučaju da Predsjednik HSP BiH ne izvršava obveze predviđene ovim Statutom ili odlukama Predsjedništva HSP BiH ili Glavnog stana HSP BiH ili zakonske propise Bosne i Hercegovine ili u slučaju spriječenosti, HSP BiH predstavlja i zastupa predsjednik Glavnog stana HSP BiH.

Ukoliko predsjednik Glavnog stana u slučaju iz prethodnog stavka ne izvršava obveze predviđene ovim statutom ili odlukama Predsjedništva HSP BiH ili Glavnog stana HSP BiH ili zakonske propise Bosne i Hercegovine ili u slučaju spriječenosti, HSP BiH predstavlja i zastupa zamjenik Predsjednika HSP BiH.

Članak 19.

Članu HSP BiH koji se ogriješi o ovaj Statut ili radi suprotno Temeljnim načelima HSP BiH može se izreći jedna od ostalih stegovnih mjera:

• pismena opomena,
• isključenje iz HSP BiH.

Osoba protiv koje se vodi stegovni postupak sudjeluje u radu tijela HSP BiH do okončanja stegovnog postupka.

Glavni stan HSP BiH može donijeti odluku o zabrani sudjelovanja u radu tijela HSP BiH osobe protiv koje se vodi stegovni postupak do okončanja stegovnog postupka.

Članak 22.

Stegovni postupak protiv Predsjednika HSP BiH, predsjednika Glavnog stana HSP BiH ili zamjenika Predsjednika HSP BiH pokreće se pred Časnim sudom nadpolovičnom većinom članova Glavnog stana, a konačnu odluku u drugom stupnju donosi Glavni stan dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova.

Te na temelju članka 19. i članka 22. statuta HSP-a BiH , da pokrene stegovni postupak protiv predsjednika gosp.Stanka Primorca Ćane i istome temeljem članka 19. zabrani sudjelovanje u radu tijela HSP-a BiH do okončanja stegovnog postupka, a nakon svih ovih i sličnih događanja i postupaka sa kojima je upoznat glavni stan smatram da će moj prijedlog biti prihvaćen i dat na glasovanje glavnom stanu HSP-a BiH.

S poštovanjem,
Blago Petric



Objavi komentar

0 Primjedbe