Novi prosvjedi poljoprivrednika 24. svibnja?

Iako su dobili određena obećanja kako će se isplate poticaja te uvođenje “plavog dizela” trebalo početi rješavati do kraja svibnja, domaći proizvođači su siti praznih obećanja te već najavljuju moguće nove prosvjede za 24. svibanj.

Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca u ZHŽ-u, potvrdio nam je kako bi, ukoliko se i ovaj put izjalove obećanja entitetskih i državnih vlasti, na ulice navedenog datuma uz poljoprivrednike iz Federacije trebali i oni iz Republike Srpske.

– Resorni federalni ministar obećao nam je kako će se isplate poticaja rješavati do kraja mjeseca, a iz Vijeća ministara BiH navode kako će na sjednici ovaj tjedan na dnevnom redu biti i “plavi dizel”. Obećanja postoje, neke stvari jesu se pomakle prema naprijed, sada čekamo realizaciju, kazao nam je Vukojević.

Zakoni i pravilnici

Uz to, rekao je kako je i ranije bilo kojekakvih obećanja i uvjeravanja kako će sve biti riješeno, ali bi sve to ostalo “mrtvo slovo na papiru”. I dok su se vlasti bavile takvim i sličnim peripetijama, domaća proizvodnja bukvalno je propadala iz dana u dan, ljudi ostajali bez posla i prihoda. Vukojević, kao i ostali poljoprivrednici, poručuje kako je voda davno prešla preko glave i kako je, ukoliko se nastavi ignorantski odnos bh. vlasti, pitanje dana kada će se ugušiti i ostati ostataka domaće poljoprivrede.

– Uvijek smo spremni na razgovore, traženje najboljih rješenja, ali nismo spremni više trpjeti isprazna obećanja koja se nikada nisu niti pokušala realizirati. Od borbe nećemo odustati, jasan je Vukojević.

Govoreći konkretnije, navodi kako na federalnoj razini još uvijek nisu završeni pravilnici, a kako im je iz resornog ministarstva obećano da će i oni biti tretirani u pravilnicima. Isto tako, otvorila se ozbiljna priča oko potrebe zakonskih rješenja na državnoj razini za zaštitu domaće proizvodnje, navodeći kako takve stvari ne idu preko noći, ali kako se o tome mora voditi ozbiljna diskusija.

Propast bh. proizvodnje

Podsjetimo, Udruga poljodjelaca u ZHŽ-u već je izlazila na ulice, te su blokadom graničnog prijelaza Bijača pokušali pokazati u kakvoj se trenutno situaciji nalaze. Zahtjevi koje su tada imali nisu se promijenili – hitna isplata poticaja, pod hitno mijenjati dosadašnju apsurdnu praksu da proizvođač odgovora za otkupne blokove, uvođenje sezonskih zaštita. Upozoravaju kako dosadašnje ponašanje svih garnitura vlasti vodi potpunom ukidanju poljoprivredne proizvodnje, navodeći kako smo potpisivali brojne loše sporazume pa u zemlju ulaze kamioni i kamioni svega i svačega, dok bh. proizvođač zbog konstantnih kašnjenja poticaja nije konkurentan na vlastitom tržištu.

Objavi komentar

0 Primjedbe