Drago Vukojević: Bernarde Jurišiću ne govoriš istinu, toga si svjestan i zato jesi mrzitelj

Portal Slobodne Dalmacije objavio je danas članak pod naslovom: Status novinara Bernarda Jurišića hit na Facebooku: Ako kažeš istinu, automatski si mrzitelj http://www.slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/clanak/id/317615/status-novinara-bernarda-jurisica-hit-na-facebooku-ako-kazes-istinu-automatski-si-mrzitelj

Naravno da je članak postao hit kod orjunaša koji su u nedavnoj anketi tog istog portala bezrezervno podržali huliganski i teroristički ispad „grupice navijača“ u Saint Etiennu sa 24.77%. 

No, vratimo se tekstu Bernarda Jurišića i vidimo kakvu je on to istinu kazao.

Dakle, Jurišić, među ostalim, piše: Autor je gospodin koji je i dalje bez zrna samokritike i koji se ponaša kao da je u trenerskoj karijeri vodio i Real i Barcelonu, a ne Prigorje iz Markuševca, Croatiju iz Sesveta, Kamen Ingrad i Lokomotivu… I koji nosom parajući oblake, nakon što je Ferrari zabio u zid, tumači naciji kako nitko nije kriv nego su se Portugalci - "iskrumpirali".

Gospodine Jurišiću ne znam jesi li taj izraz za Ferrarija „pokupio“ od Ćire Blaževića koji je Čačića opisao kao "početnika za volanom Ferrarija". Međutim, očito je obojici krivo što je Čačić doista od Fiće napravio Ferrari. 

Pitam se je li za Jurišića i Ćiru Ferrari reprezentacija koja je 15.10.2013.godine u gotovo istom sastavu izgubila od Škotske 2:0 u kvalifikacijama za SP. Sjećaju li se ti nogometni znalci te utakmice nakon koje smo se svi crvenjeli pred ogledalom. Ne samo zbog rezultata već i zbog igre. 

Pitam se je li za Jurišića i Ćiru Ferrari reprezentacija koja je 6.9.2015.godine u gotovo istom sastavu izgubila od Norveške 2:0 u kvalifikacijama za EP. Sjećaju li se ti nogometni znalci te utakmice nakon koje smo se ponovo svi crvenjeli pred ogledalom. Ne samo zbog rezultata već i zbog igre. 

„Po imenima i klubovima ovo je najbolja Hrvatska ikad. Svi su nositelji u vrhunskim klubovima, svi su u formi, svi zdravi, svi napaljeni. I mladost i iskustvo, i znanje i glad. A ždrijeb si valjda ni sami ne bismo bolje složili“, piše dalje Jurišić, a orjunaši ga lajkaju. 

Pa kakav je to Portugal po imenima i klubovima, gospodine Jurišiću. Jurišić ne objašnjava odakle dolaze njihovi nositelji igre. Jesu li Ronaldo i Pepe iz Reala ili iz Markuševaca i Sesvetea.

„I sad ćemo danima sami sebe uvjeravati kako smo zapravo postigli uspjeh? I negirati činjenicu da ovakvu situaciju i šansu možda više nikad nećemo imati?“, nastavlja Jurišić, a lajkovi orjune pristižu li pristižu.

Normalno da smo postigli uspjeh. Normalno da ćemo negirati činjenicu da ovakvu šansu više nikada nećemo imati. Šansa postoji na svakom natjecanju. Pogotovo za ono čime bi Jurišić bio zadovoljan, a to je jedino osvajanje naslova prvaka. On bi u svakom drugom slučaju „pljuvao“ po Čačiću. Zaključak se nameće sam od sebe. Da bi bio prvak moraš pobijediti sve druge koji ti se nađu na putu do prvog mjesta. I tako je na svakom natjecanju. Bilo sada, bit će dalje i ubuduće, što bi rekli naši susjedi. 

„Jer smo "mali i skromni" i moramo se zadovoljavati mrvicama. Jer, pobogu, "u čemu smo to još među 16 najboljih u Europi"? Jer, pobogu, "Nizozemci i Srbi se nisu ni plasirali". Jer, pobogu, "dali su sve od sebe".
A ako kažeš istinu, ako kažeš da se ovdje i sad, s ovom momčadi i ovim ždrijebom moglo i moralo više od onoga što je ostvarila i jedna jebena Sjeverna Irska, automatski si mrzitelj“… 
I onda odjednom u čitavu tu glupastu i izlizanu nacionalnu apologetiku "malog naroda koji ne može bolje" poput granate ulete neki bradati Islanđani i razbucaju i šefa i stanicu. Pokažu nam kako se veličina nekog naroda ne mjeri brojkom, nego mudima. I dostignućima.
Pokažu nam koliko smo i smiješni i tužni dok "racionaliziramo" svoje poraze, ne samo nogometne, koje smo mogli izbjeći, tupeći sebi samima kako smo "jebiga, mali narod", nastavlja Jurišić sipati „paljbu“ po Čačiću i po reprezentaciji.

Pa, ako se naknadno pozivaš na „mali“ Island koji je izbacio „veliku“ Englesku i tvrdiš da je isto mogla učiniti i Hrvatska zašto se netko ne bi pozvao i na to da Nizozemske uopće nema na EP. Zašto ne kažeš da je Island izdvojen slučaj. Što nas ne usporediš sa Engleskom koja je ispala, nego sa Islandom koji je prošao. Nećeš, jer tada bi morao reći da smo dobri, a ti to ne želiš reći.

Kažu da u Zenici ima jedan dečko koji može pojesti cijelo pečeno janje. Bi li sada po tebi drugi roditelji trebali ubiti svoje dijete što ne može pojesti ni cijelo pečeno pile. To je slično tvojoj usporedbi s Islandom.

Da si pošten ne bi nas uspoređivao ni s jednima ni s drugima već bi iznio objektivnu prosudbu.

A, pogledajmo objektivno. Cijena portugalske momčadi prije početka EP je po transfermarketu iznosila 321 milijun eura, a Hrvatske 272 milijuna eura. I to je otprilike to. To je taj objektivni i realni odnos, htjeli mi to priznati ili ne. 

„Ako kažeš da je užasno licemjerje osam baklji u terenu proglašavati najdramatičnijim problemom posvađane i devastirane države koja nema ni Vladu, ni strategiju, ni kreditnu likvidnost, iz koje narod bježi i u kojoj se zakoni odnose samo na one koji nemaju stranačku zaštitu, automatski si orjunaš, crtač svastike, bacač baklji i relativizator huliganizma“, pojašnjava nam svoje pisanje Jurišić.

Mislim da ovdje komentar nije potreban i da je gospodin Jurišić sve sam pojasnio.

„I eto, nažalost, uspjeli smo sami sebe u to uvjeriti. Sami smo sebi nabili gubitnički mentalitet. Stvorili smo društvo u kojem su lavovi i sokolovi ustupili mjesta nojevima, ovcama i pudlicama i dozvolili da nas izmjenično šamaranje lijevim pa desnim ekstremizmom održava u stanju konstantne grogiranosti i sve slabije moždane aktivnosti. Da dižemo ruke od svega što nam je važno. Da se zadovoljavamo mrvicama koje padaju sa stola onih koji nas tretiraju ovcama.
Jer sve dok je ovaca neće falit vune.

Ovo je bila i momčad i situacija za nešto veliko. Osmina finala to nije. Za ovakvu Hrvatsku nije! Tko tvrdi da jest zapravo više vrijeđa ove igrače i njihovu kvalitetu nego ijedan kritičar.

Nisu se, gospodine izborniče, Portugalci "iskrumpirali". Nego mi, Hrvati.

I to na svim razinama“, završava svoju priču, smješkajući se Jurišić.

Gospodine Jurišiću pa mi smo iks puta do sada imali i momčad i situaciju za nešto veliko, ali smo „nešto veliko“ napravili samo jedan put. Ovaj put smo stigli do osmine finala jer je „fortuna“ tako htjela. To znaju i naši reprezentativci koji su to i potvrdili i nisu kazali ni jedne loše riječi o svome treneru i trenerima. Jer tebi i takvima očito ne smeta samo Ante Čačić, vama smetaju i Joe Šimunić i Ante Miše, ali "udarajući" po Čačiću vi udarate i po njima. Držite kako će s Čačićem otići i oni. 

Za kraj bih još samo prepisao jedan dio teksta koji sam objavio ranije i u kojem sam kratko objasnio zašto branim Antu Čačića. 

Vratimo se u rujan prošle godine i sjetimo se da je Čačić tada preuzeo reprezentaciju. Što smo tada imali? Imali smo ove iste momke na okupu. Ali imali smo reprezentaciju koja je igrala negledljiv nogomet. Imali smo poraz od Norveške u kvalifikacijama 2:0, ali ne samo poraz već nas je Norveška totalno nadigrala. Nismo bili sigurni hoćemo li otići na EP. A, ne zaboravite igrala je ova ista momčad. Ja ne znam što je Ante Čačić radio, ne tvrdim ni da je dobar trener, ali on je preporodio ovu reprezentaciju. 

Hrvatska reprezentacija je igrala najljepši nogomet na EURU. Od jedne demobilizirane i obezglavljene reprezentacije Čačić je stvorio jednu jaku, kompaktnu, čvrstu i jaku reprezentaciju koja igra odličan, gledljiv i atraktivan nogomet. Stvorio je jedno zajedništvo o kojem mnogi drugi mogu sanjati. Stvorio je reprezentaciju za respekt. Što tako ne napišeš gospodine Jurišiću, to je prava istina, a ne ono u što ti i tebi slični nastojite uvjeriti javnost.

Ne tvrdim ni to da će Ante Čačić ako ostane na čelu reprezentacije i dalje biti uspješan, ali zaslužio je sve pohvale za svoj dosadašnji rad. Možda za par mjeseci budem njegov glavni kritičar, ali ovo što je on napravio s reprezentacijom je pravo čudo. Htio to netko priznati ili ne.

Drago Vukojević / Radio Ljubuški

Objavi komentar

2 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)