Blagoslovljeno ljeto

Dobro staro monaško pravilo kaže: da sreću ne treba tražiti negdje drugdje, nego u vršenju svojih obveza i dužnosti, u molitvi i u nasljedovanju Isusa.

Jedna ruska legenda priča kako su dva ruska monaha čula da ima mjesto gdje se nebo i zemlja dotiču i tko dođe tamo bit će sretan zauvijek. Odlučili su potražiti to mjesto, dugo su putovali svijetom, suočavali se sa raznim poteškoćama i opasnostima, dolazili u napast da odustanu, no konačno su našli to mjesto. Trebalo je samo otvoriti vrata i ući, no kad su ušli, opazili su da se nalaze na mjestu odakle su pošli, svaki u svojoj samostanskoj ćeliji. Smisao priče je jasan: sreća je ondje gdje se nalazimo, gdje moramo ispuniti ono što se od nas očekuje.

Postoji samo jedan recept za sreću a to je ako pustimo da nas Isus vodi kroz život, ako idemo za njim i tako ga nasljedujemo. Veći dio našega života netko nas vodi, osobito u djetinjstvu i mladosti, ali i kasnije. Ponekad to vodstvo može biti štetno i opasno, ali se Isusovu vodstvu možemo povjeriti s punom sigurnošću da će nas voditi tako da postignemo cilj i smisao svoga života.

Jednog dana upitali su čovjeka koji je u životu mnogo lutao prije nego je našao Isusa, što mu znači Isus, a on je odgovorio: “Isus je za mene most preko kojega idem u drugi život, on daje svjetlo mome životu, a u tom svjetlu saznajem i odakle dolazim i tko sam, i kome pripadam i kamo idem”. Idemo onamo kamo nas netko vodi, a ako se prepustimo Isusovu vodstvu, tada smo na pravom putu koji vodi nebeskom Ocu.

Sreću treba tražiti i u molitvi. Molitva nije izgubljeno vrijeme, to je vrijeme našega preobraženja. Vjerojatno smo u životu bili sretni veoma kratko, a sasvim je moguće da je ta sreća ispunila naše biće upravo za vrijeme molitve.

Dok zahvaljujemo Gospodinu na završetku školske godine oči nam gledaju na ljeto i praznike. Odmor je blagoslov Božji za rad i obaveze koje smo cijele godine izvršavali. Iznimno je važno u ljetnom opuštanju ne zanemariti najvažnije: svakodnevni susret s Bogom u molitvi s posebnim naglaskom na nedjeljnoj misi, jer sreću se ne može naći izvan Boga, ma što nam se nudilo kao nadomjestak. Svaki način odmora, bez Boga, učiniti će nas još umornijima i naše živote opterećenijima.

Neka dobri Bog blagoslovi svaki trenutak našega ljeta.

Objavi komentar

0 Primjedbe