Blaža Kraljevića ubili su prije 24 godine

Danas obilježavamo 24. godišnjicu smrti Blaža Kraljevića Ere, koji je ubijen u Kruševu sa još 8 svojih vitezova.

Blaž Kraljević je rođen 17.09.1947. godine u mjestu Lisice pokraj Ljubuškog, a politički postaje aktivan kao iseljenik u dalekoj Australiji još 1967. godine. Blaž se početkom Domovinskog rata vratio u rodni kraj, te priključio najstarijoj hrvatskoj stranci, Hrvatskoj stranci prava, a nedugo zatim postao je i zapovjednikom Hrvatskih obrambenih snaga za Hercegovinu.

Pod njegovim vodstvom HOS je tijekom 1992. godine ostvario velike uspjehe u borbi protiv četnika u Hercegovini, a na području Čapljine posebno su se istakli njegovi vitezovi u akciji Čagalj oslobodivši lijevu obalu Neretve zajedno sa postrojbama HVO-a i HV-a što proslavljamo svake godine manifestacijom “Lipanjske zore”.

Povijest kaže da vladajuće strukture HDZ-a nisu bile oduševljene uspjesima hrvatskih snaga u borbi protiv velikosrpskog neprijatelja, pa je Blaž Kraljević često ulazio u sukobe sa tadašnjim predsjednikom HDZ-a Matom Bobanom zbog činjenice da je Boban htio razoružati najučinkovitije hrvatske snage u tom vremenu.

Nekolike dana prije smrti Blaž Kraljević je predosjećao što mu se sprema, rekavši:

“Momci, nikakva ilegala ne dolazi u obzir, ovo je moja zemlja, ja ću njome uspravno hodati dok sam živ. Drugo, i sami ste svjedoci da se s njima (vodstvom HDZ-a BiH) ne može ni razgovarati, ni dogovarati, ni pregovarati. Oni nemaju svoj stav, ni mišljenje. Zagreb misli umjesto njih, oni su tek interfoni za prenošenje zapovjedi ili puki izvršioci istih. Što se pojačanog opreza i mjera sigurnosti tiče, za njih nema potrebe. Mi nikada nećemo pucati na Hrvata, ma kakav on bio. Zar je u povijesti bilo malo međusobnog klanja? Ja se, dakle, neću kriti. Momci, ako ova glava spašava hrvatski narod, ako u tom pravcu ona nešto znači, evo je odmah. Ne trebaju me čekati po busijama i zasjedama, evo im Blaža Kraljevića na pladnju, ako je do njega. Laku vam noć!”

Na današnji dan, 9. kolovoza 1992, sastao se sa Matom Bobanom koji je od Blaža Kraljevića tražio da razoruža dijelove HOS-a što je Kraljević odbio, te je pri povratku upao je u unaprijed postavljenu zasjedu tzv. kažnjeničke bojne u Kruševu u kojoj je ubijen sa još 8 svojih vitezova.

Ubijeni hrvatski vitezevi su: Blaž Kraljević Ero, Vinko Primorac, Marko Stjepanović, Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić i Mario Medić.



Objavi komentar

0 Primjedbe