ODZVONILO SMILJU: Pomama Hercegovaca za paulovnijom (FOTO)

Drvo budućnosti, Kinesko casrsko drvo Paulovnija stiglo je i u Hercegovinu. Iako je smilje i dalje glavna tema u Hercegovini, a nove plantaže niču iz dana u dan, pojedinci su odlučili pokušati nešto potpuno drugačije i novo na ovim prostorima. Tako smo ovih dana na području općine Grude posjetili tri plantaže Paulovnije.

Paulovnija je brzorastuće drvo porijeklom iz Kine, veoma zanimljivo za iskorištavanje za biomasu, drvnu industriju i građu, ozelenjavanje ili uljepšavanje okoliša.

Uz lijep izgled, velike listove i ljubičaste cvjetove, stablo ove vrste vrlo brzo raste. Neki kažu do jednog kubnog metra ili do 20 metara visine u sedam godina.

Ne jednoj plantaži u Grudama zasađeno je 120 stabala, drugu smo pronašli u Sovićima na kojoj se nalazi 220 stabala dok je na trećoj, također u Sovićima, zasađeno čak 800 stabala ovog zanimljivog drveta.

– O drvetu budućnosti čuo sam od prijatelja nakon čega sam detaljnije o njemu potražio na internetu. Na raznim forumima dobio sam puno savjeta što i kako napraviti kako bi imao uspješne plantaže. Evo sad sam pokušao s ovom manjom, a ako bude uspješna, planiram zasaditi još, kazao nam je jedan od sugovornika.

Stabla su sadili tako da jedno stablo zauzme površinu od četiri metra kvadratna, što je pravilnik uzgoja za unosnu industrijsku proizvodnju, dok se stabla za ogrjev sade na dvostruko manjoj površini.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim stablom jeste to da kada ga jednom posadite, imate za čitav život, jer nakon što se stablo posiječe, ono iz korijena opet raste i daje urod za isto vrijeme.


Objavi komentar

0 Primjedbe