HSPF: Na djelu politizacija Središnjeg izbornog povjerenstva

Lokalni izbori, održani prije dva tjedna, ostavili su za sobom nekoliko neodgovorenih pitanja. Stolačko, srebreničko, i po svemu sudeći, novotravničko pitanje. Krajnji rok za pristizanje glasačkih listića iz inozemstva, odnosno, dopisnih glasova, bio je 4. listopad, dakle dva dana nakon održavanja izbora. Taj rok je definiran „Pravilnikom o načinu provedbe izbora u Bosni i Hercegovini“ koji na ovaj način stavlja pod upitnik jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na politički izbor, birati i biti biran.

Dopisni glas osobe koja živi u inozemstvu ima „pravo“ da „putuje“ samo 48 sati, ukoliko taj birač odluči glasovati na dan izbora, u suprotnom, prisiljen je glasovati ranije da bi na vrijeme poslao svoj glas. Nadalje, birač iz inozemstva, čije se pravo na izbor ovdje uskraćuje, ne može ni na koji način utjecati na „putovanje“ svog glasačkog listića, te ne može biti odgovoran kada će njegov glasački listić dospjeti do Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Na taj način se ograničava biračko pravo. Stječe se dojam da svaki glas ne vrijedi isto.

Članak 33. spomenutog pravilnika kaže: „Povratna omotnica koja je poslana Središnjem izbornom povjerenstvu BiH najkasnije na dan održavanja izbora bit će prihvaćena i prebrojana ukoliko stigne u SIP BiH najkasnije dva dana od dana održavanja izbora i ako je na povratnoj omotnici otisak poštanskog žiga zemlje iz koje se glasuje s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora.“

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbija prebrojati glasove koji su uredno i na vrijeme poslani, no nisu stigli na vrijeme. Pošiljatelj ne može biti siguran u prijenosnika pošte. Pošiljatelj, u ovom slučaju birač, svoju je dužnost obavio na vrijeme i uredno poslao dopisni glas koji Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ne želi prebrojati.

Obzirom na to da kandidata hrvatskih stranaka za načelnika Stjepana Duju u Novom Travniku do pobjede na izborima dijeli 126 glasova, Središnje izborno povjerenstvo nam daje za pravo da opravdano sumnjamo u politiziranost te institucije jer broj glasova koje se odbija prebrojati je veći od 126, konkretno, radi se o 160 glasova. Većina tih glasova pripala bi, tvrde upućeni, kandidatu Duji jer je do sada dobio više od 95% glasova pristiglih iz inozemstva.

Hrvatski studentski politološki forum najoštrije osuđuje politiziranost bilo koje institucije u našoj zemlji. Ako je neka državna institucija, a po ovome vidimo da Središnje izborno povjerenstvo to jest, na strani jednog naroda ili jedne politike, to samo može produbiti jaz između naroda i političkih opcija u Bosni i Hercegovini. Bilo koji pravilnik ne bi smio derogirati Izborni zakon, a Pravilnik o načinu provedbe izbora u BiH to čini. Ovim pravilnikom jasno nam je dano do znanja da svaki glas ne vrijedi isto. Osim što se podrivaju zakoni naše zemlje, ovakvi slučajevi krše i temeljna ljudska prava, a pravo birati i biti biran je jedno od njih.

HSPF poziva sve političke subjekte koji predstavljaju volju hrvatskoga naroda u BiH da na demokratski način spriječe moguću izbornu krađu, te da Središnje izborno povjerenstvo poštuje svaki glas koji po zakonu pripada biračima iz inozemstva. Jedan glas može presuditi, a tko ima pravo kršiti Izborni zakon i oduzeti biračko pravo bilo kojem državljaninu Bosne i Hercegovine, možda Središnje izborno povjerenstvo? Na kraju krajeva, zar je bitno tko je načelnik? Konstantno apeliramo o maksimalizaciji etičkih principa u politici. Pošteno prebrojavanje glasova, smatramo, spada u tu domenu, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

Objavi komentar

0 Primjedbe