KAŽU:'BIT ĆE BOLJE": Općina Ljubuški ulaže u rekonstrukciju dionice Veljaci - Šipovača

Veljaci - Šipovača, Vitina - Gljevići, Mostarska Vrata - Radišići, Proboj - Radišići, samo su dio prometnica u čiju će rekonstrukciju i popravke Općina Ljubuški ulagati u predstojećem razdoblju. 

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, u iduće tri-četiri godine cilj je popraviti kvalitetu glavnih lokalnih cesta, u koje spadaju i gore navedene. Među prioritetnim projektima koji se planiraju realizirati iduće godine je i obnova nekoliko gradskih ulica. “Ulica 4. brigade ‘Stjepan Radić’ (od MUP-a do zgrade Općine) među prioritetima je. Plan je bio da u ovoj godini uredimo tu ulicu, međutim, nismo stigli. Nastavit ćemo tijekom ove godine raditi dio nogostupa, ali će ulica tek u proljeće iduće godine u potpunosti biti završena”, kazao je Barbarić. 

Dodaje kako su radovi planirani i u Ulici hrvatskih branitelja, i to na potezu od Osnovne škole Marka Marulića do Srednjoškolskog centra. “Zatim, novi izgled dobit će i ostatak Ulice Petra Barbarića, koja je već dijelom rekonstruirana. Preostali dio od kafića ‘Centar’ do buduće obilaznice iduće će se godine odraditi”, navodi Barbarić. Zanimljivo je spomenuti kako općina Ljubuški ima oko 430 kilometara lokalnih cesta, od čega je 320 kilometara tzv. nerazvrstanih cesta te 80 kilometara poljskih putova, što je ukupno 510 kilometara. Usporedbe radi, tolika je cestovna udaljenost od Ljubuškog do Zagreba. Održavanje svih tih kilometara financira se iz općinskog proračuna.

“Gradske, ulice, lokalne ceste i poljski putovi su isključivo na upravljanju i održavanju općinama, odnosno Općini Ljubuški. Radi se o cestovnoj mreži koju financiramo namjenskim sredstava u visini od oko 400.000 KM svake godine”, kaže Barbarić. On je podsjetio da je među vrjednijim projektima svakako i rekonstrukcija Ulice hrvatskih kraljeva, odnosno istočna obilaznica gdje su radovi započeli ove godine, a trebali bi biti završeni do kraja 2017. “Ove godine izvršavamo otprilike polovinu radova na nogostupu, rasvjeti i drvoredu, a planiramo iduće godine završiti radove. Ukupna vrijednost prvog dijela radova je 350.000 KM, od čega su 180.000 KM sredstva Cesta Federacije BiH, Općine Ljubuški 70.000 KM, te JP Parkova 100.000 KM”, ističe Barbarić. Dodaje kako je drugi dio radova koji je planiran iduće godine iste vrijednosti te da će se financirati po istom modelu kao i prvi dio.

Načelnik Ljubuškog se ovom prilikom osvrnuo i na činjenicu kako je u posljednjih desetak godina, uključujući i 2016. u lokalne ceste uloženo punih 10 milijuna KM. Samo u razdoblju od 2006. do 2015. u lokalne ceste uloženo je 8,263.905 KM, od čega je iz proračuna ljubuške općine izdvojeno 6,993.905 KM. Prema podacima iz Općine Ljubuški, u istom razdoblju se od cestovne naknade u općinski proračun slilo svega 1,789.632 KM, dok su prihodi od neizravnih poreza iznosili 2520 KM. “U razdoblju od 2006. do 2015. asfaltirano ili rekonstruirano je ukupno 125 km cesta na području općine Ljubuški”, navodi načelnik Barbarić. Zaključuje kako je prije jedanaest godina na području općine bilo oko 75 kilometara neasfaltnih cesta, dok ih je danas oko 35 kilometara.

Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe