Mirko Rašić prezentirao važna arheološka otkrića iz ljubuškog kraja

Arheologija u Ljubuškom doživljava pravi procvat.

To bi se moglo zaključiti nakon predavanja mladog arheologa Mirka Rašića koje je jučer održano u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom u sklopu obilježavanja i proslave Dana općine Ljubuški.

Rašić je okupljenim gostima prezentirao brojna važna otkrića arheoloških istraživanja ljubuškoga kraja u 2016.godini.

Tako se moglo čuti kako je upravo na području Ljubuškog pronađen grob osobe iz 5. stoljeća prije Krista i u grobu grčka keramika, što bi značilo kako je taj drevni "Ljubušak“ zasad prva osoba s područja današnje Bosne i Hercegovine koja je došla u kontakt s grčkim trgovcima, odnosno, ostvarila je neke trgovačko-kulturne veze s grčkom civilizacijom. 

Također, u predavanju je spomenut i jedan vrijedan zapis koji nam otkriva kako se zvalo ilirsko naselje na području Ljubuškog, a mladi arheolog tvrdi kako je to nešto čime se u Bosni i Hercegovini može samo Ljubuški pohvaliti.

Naime, na lokalitetu Zorbinovac pronađen je jedan spomenik, odnosno posvetni rimski natpis koji datira iz doba pred kraj vladavine Augusta, odnosno pred početak vladavine Tiberija, a koji jasno svjedoči o podizanju rimskog veteranskog naselja na prostoru općine Ljubuški koje se nazivalo Pagus Skunastikus. Taj natpis je ranije pronađen, no tek sad mu se daje veće značenje. Pagus označava naselje, a Skunastikus naziv naselja.

„Mi danas znamo da taj Skunastikus ne može biti rimski toponim, to je jedan ilirski prefiks, to je jedan kulturni način romanizacije ovog kraja, gdje su Rimljani dali naziv svog novog naselja po jednom ilirskom toponimu očekujući na taj način da će se to autohtono stanovništvo lakše infiltrirati u rimsku zajednicu“, otkrio je Rašić.

Kako je dodao, s obzirom da ovaj spomenik krije jedan ilirski toponim grada Ljubuškog, odnosno prostora Ljubuškog, trebalo bi ga više iskoristiti. „Mislim da je to nešto u Bosni i Hercegovini čime se može samo Ljubuški pohvaliti“, naveo je mladi arheolog.

On je dodao kako se upravo na osnovu tog natpisa danas smatra kako su grobne cjeline koje su nađene na mjestu Grebine Mrljanovac pripadale plemenu Skunasta koje je nekad živjelo na ovim prostorima. 

A upravo na lokalitetu Grebine Mrljanovac ljubuški su se arheolozi susreli i sa suvremenim pljačkašima grobova.

„To nije nešto što je atipično za bilo koje arheološko nalazište, devastacija je oduvijek bilo. Na arheološkom nalazištu Grebine Mrljanovac uočili smo kako je cijeli niz tih grobnih cjelina bio devastiran u nekom minulom vremenu od tih, nazovimo ih „ljubitelja starina“, oni su u potrazi za artefaktima devastirali te grobne cjeline što nam je otežalo nekakve zaključke i daljnju analizu tih grobova“, rekao je Rašić, koji je dodao kako su ti „ljubitelji starina“ iza sebe ostavili i neobične tragove.

„Nakon otvaranja jedne grobne cjeline uočili smo kako su kosti bile dislocirane, to nas je prvo navelo na zaključak da je riječ o opljačkanom grobu, nakon čišćenja cijele grobne zapune pronašli smo jedan paketić bombona Tic-Tac, koji je bio ispunjen perlicama, odnosno dijelovima ogrlica koje je osoba očito u nekakvoj žurbi ostavila za sobom i zatrpala sa ostacima kostura“, pojasnio je mladi arheolog, koji je kasnije u neformalnom razgovoru s novinarima rekao kako je to njih, kao arheologe, teško pogodilo.

„Grozno se osjećaš kada otvoriš grobnicu i vidiš pobacane kosti“, rekao je.

Ipak, unatoč pljačkanju grobova, upravo na lokalitetu Grebine Mrljanovac pronađena je gore spomenuta prva osoba iz BiH koja je došla u kontakt s grčkom civilizacijom, što je naknadno potvrđeno i analizom iz Londona gdje su naši arheolozi poslali jednu kost na ispitivanje.

Također, Ljubuški krije i grob jednog crkvenog velikana. Naime, Rašić je govorio i o istraživanjima u Docima gdje je pronađen grob sa bačvastim svodom u temeljima ranokršćanske bazilike. „S obzirom da je cijela bazilika izgrađena na tom grobu smatramo da je riječ o osobi koja je imala velik značaj za širu kršćansku zajednicu tog vremena“, rekao je on.

Najbolju potvrdu da se u Ljubuškom kvalitetno radi na području arheologije pokazuje i to da su nedavno ugledni svjetski mediji pisali o arheološkim istraživanjima u našem gradu.

„Časopis američkog Instituta za arheologiju prenio je naša nedestruktivna istraživanja na području općine Ljubuški koja se rade u suradnji sa varšavskim Institutom za arheologiju , riječ je o projektu „Vojnici, veterani i civili u zaleđu rimske kolonije Narone“, odnosno istraživanja antičkog - društvenog i kulturnog krajolika na području općine Ljubuški. Projekt se provodi od 2016. do 2019. u suradnji poljskog Znanstvenog centra za arheologiju, Sveučilišta u Mostaru i Općine Ljubuški, cilj je projekta revitalizacija interesa i rekonstrukcija života i ekonomije antičkog kraja na širem području općine Ljubuški“, pohvalio se Rašić, koji se jučer posebno zahvalio lokalnoj samoupravi jer potiče njihove napore.

„Sve ovo uspjeli smo realizirati u državi i vremenu kada nije popularno ulagati u arheologiju, ali lokalna samouprava je prepoznala vrijednost kulturno-povijesne baštine i značaj zapravo jedne turističke valorizacije, činjenicu da je arheološka baština jedna ekonomska kategorija čija vrijednost raste“, rekao je na kraju svog izlaganja. 

Istraživanja ovog mladog arheologa zasigurno će staviti Ljubuški na arheološku kartu, a sudeći po njegovim riječima mjesta za daljnja istraživanja sigurno ima.

Tvrdi kako zasad istraženo ne prelazi ni 5 posto od ukupnog broja poznatih i verificiranih arheoloških lokaliteta na području općine Ljubuški.

Nakon izlaganja pobrao je pljesak prisutnih, a novinarima koji su ga dugo zadržali otkrio je i neke zanimljive anegdote iz svijeta arheologije. Iako je nedvojbeno stručan mladić, nekad se i okolnosti moraju poklopiti, pa je tako ovaj mladić otkrio kako su pri jednom istraživanju oni pokupili zasluge jer je raniji poznati arheolog Sergejevski odustao od lokaliteta.

„ Ova bazilika, tu je Sergejevski prije istraživao, ali on je tada zaključio kako je to obična pravokutna prostorija, nije istraživao dalje jer je on tu imao nesreću, kišobran ga je ubo u oko, izgubio je oko, on je odustao i onda smo mi to našli“, rekao je.

Razgovor s Mirkom Rašićem - LINK

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

Objavi komentar

0 Primjedbe