Boćanje u sve većim problemima – broj klubova se prepolovio Savez “hramlje”

Sad je već posve jasno da je boćanje propustilo priliku da se etablira kao jedan od važnih tzv. malih sportova u BiH. Jedna od ilustracija za tu konstataciju je i činjenica da će se u narednoj sezoni u dvije lige natjecati samo deset klubova!? Prva liga ponovo neće biti kompletna, imati će sedam umjesto osam klubova, jer su trostruki prvaci Radišići, ponovo zamrznuli aktivnost. U Drugoj ligi za sada su u izgledu samo tri kluba! Koliko jučer u Prvoj i dvije druge lige natjecalo se dvadesetak klubova. Banjaluke, Bosne, pa Gruposa, Sv. Stipana, Zenice, Herceg Etno sela već odavno nema, a zadnjih godina priključila su im se dva najtrofejnija kluba Ljubuški i Grude, zatim Posušje i sada Radišići! Doslovce riječ je o pravom pomoru, ugasilo se više od polovice klubova, a s njima su s radom prestali jedina boćarska dvorana (Grude) i jedan boćarski dom (Ljubuški).

Situacija je takva da je Boćarski savez već poodavno trebao alarmirati javnost zbog stanja u ovom malom sportu, čiju su stagnaciju uz gospodarsku krizu koja je stigla 2008. godine, ubrzala i nonšalancija Saveza. Bez obzira što bi javno, svi imali što reći u svoju obranu, u boćarskom sportu u BiH situaciju bi najpreciznije oslikala narodna – selo gori, a baba se češlja!

Nakon što je uoči prošle sezone ključ u bravu, a time i boćarski dom, stavio BK Ljubuški, šesterostruki prvak, ove sezone su to napravile Grude i Radišići. Grude su jedina bh. ekipa koja je uz domaće uspjela osvojiti i jedan međunarodni trofej, Kup nacija, dok Radišićani uz tri prvenstva imaju četiri osvojena kupa. Praktično ove sezone će u sustavu natjecanja biti samo jedan državni prvak posuška Bura, i to s jednim osvojenim naslovom, dok su se osvajači šesnaest naslova umirovili! To je nečuveno u bilo kojem sportu, ne samo u BiH nego u regiji.

Dok su se boćarski klubovi iz Bosne s iznimkom sarajevskog Napretka umirovili, zbog troškova, velika većina klubova je iz Hercegovine, pa su česta putovanja za taj amaterski sport preskupa. BK Ljubuški se ugasio iz prenamjene boćarskog doma koji sada ima gospodarsku funkciju. Radišići su odustali ove sezone od nastupa jer nemaju terena, igrali su u boćarskom domu gdje i Ljubuški, dok su Gruđani od natjecanja odustali zbog spora sa Savezom, a razlog je par stotina maraka!? Zahvaljujući iznimnim uspjesima u prošlom desetljeću među pojedinaca vezanih za ovaj sport sujete su narasle do neba, pa nesporazumi nastaju i tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Ipak krivnju za šutnju u sadašnjoj krizi ne bi pripisali pojedincima, nego Skupštini Boćarskog saveza BiH i njezinom Upravnom odboru.

Prošle sezone stvar je spasila bronca Nikole Mikulića na europskom prvenstvu, ali i to je ograničenog dometa, jer kako se stvari razvijaju, za dvije godine za reprezentaciju neće imati tko igrati! Jednostavno neće biti ni klubova, ni lige!

D. Musa / Radio Čapljina

Objavi komentar

0 Primjedbe