Dani hrvatskoj jezika: 'Ikavica je naša tradicija i trebamo ju njegovati'

Na Danima hrvatskog jezika koje je u organizaciji Srednje strukovne škole Posušje i Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa ZHŽ održano je jučer u posuškoj kinodvorani prvo mjesto u kategoriji recitatora srednjoškolaca osvojila je Mirna Bakula iz Gimnazije fra Grge Martića Posušje.

S područja općine Posušje nagrađeni su Ivan Polić iz OŠ Franice Dall’era Viru koji je u kategoriji pisanih radova za osnovne škole osvojio treće mjesto, u istoj kategoriji drugo mjesto osvojila je Ivana Jukić iz Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, dok je Marija Šarić iz Srednje strukovne škole Posušje u kategoriji pisanih radova za srednjoškolce osvojila treće mjesto.

Stručni žiri natjecanja činili su glumac Robert Pehar, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta Marko Tokić i Jozo Marić. Pobjednike u svim kategorijama proglasio je prof. Tokić koji je kazao kako su mladi doista talentirani i da su već puno bolji od mnogih svojih učitelja hrvatskog jezika. I glumac Robert Pehar je pohvalio naše mlade i izrazio zadovoljstvo činjenicom da su svake godine sve bolji i bolji. „Pogotovo je upečatljiv njihov odabir tema koje su vezane za rodni kraj i sve više u zadnje vrijeme recitacije na ikavici. Ikavica je naša tradicija i trebamo ju njegovati i kroz ovakve događaje“, kazao je Pehar.

Glazbeni dio ovog natjecanja uljepšali su na gitari učenik Srednje strukovne škole Mate Bošnjak, ali i nastavnica hrvatskog jezika Monika Kraljević.

Ovogodišnjim Danima hrvatskog jezika domaćini su bili učenici i profesori Srednje strukovne škole Posušje pod organizacijskom palicom profesorice Marijane Galić. Veliku pozornost privukao je i onaj neslužbeni dio programa. Naime, učenici koji se obrazuju za kuhare i konobare u Srednjoj strukovnoj školi pod vodstvom svojih profesora su priredili bogatu trpezu.

Ostali nagrađeni su u kategoriji osnovaca i njihovih pisanih radova: treće mjesto je osvojio Antonijo Kvesić iz osnovne škole u Kočerinu, David Soldo iz II. OŠ Široki Brijeg, dok je prvo osvojio Mate Boban iz OŠ Stipana Vrljića Sovići. U kategoriji pisanih radova za osnovne pkole prvo mjesto je osvojila Marija Petrović iz OŠ Tin Ujević Vitina.

Ostali nagrađeni srednjoškolci recitatori su Ivana Petrušić i Pavle Pavličević iz Srednje strukovne škole Ruđer Bošković Ljubuški i Klara Vukojević iz ljubuške gimnazije. U kategoriji pisanih radova za srednjoškolce osim Marije Šarić iz Srednje strukovne škole u Posušju, i ostala mjesta su pripala učenicima strukovnih zanimanja. Tako je u ovoj kategoriji drugo mjesto zauzela Marija Tomić iz Srednje strukovne škole Ruđer Bošković Ljubuški i Filip Šondrić iz širokobriješke strukovne škole.

Posušje.net

Objavi komentar

0 Primjedbe