Pranić: Ako se nisam u stanju sam odvesti do Zagreba ili Splita, onda ne trebam biti ni gradonačelnik

Odmah nakon što smo objavili rezultate istraživanja o plaćama svih hrvatskih gradonačelnika, u RTL-u Danas smo razgovarali s gradonačelnikom koji ima najmanju plaću (4124 kune) - prvim čovjekom Vrgorca 29-godišnjem Antom Pranićem

Vaš potez prvo je naišao na otpor - smanjili ste ne samo sebi, već i svima koji dobivaju plaće iz gradskog proračuina - primanja. Gradonačelnik ste devet mjeseci - jeste li opravdali rezanja?

"Prije devet mjeseci nas je dočekala bezizlazna situacija, imali smo opterećenje preko dva milijuna kuna direktno na proračun. Jedina mogućnost da zadržim likvidnost grada je bila da smanjim rashode za zaposlene. U 2015. godini smo izdvajali 2,5 milijuna kuna za rashode gradske uprave, 2016. smo smanjili na dva milijuna, a u 2017. na 1,5 milijun kuna. Paralelno smo radili na povećanju izvornih prihoda te smo 2015. imali 7,1 milijun, u 2016. smo imali 8,7, a u 2017. očekujemo 10 milijuna kuna. Smanjenjem rashoda, a povećanjem izvornih prihoda smanjujemo dugove".

Što je Vrgorac dobio s uštedom i kolika je uopće ona?

"Smanjili smo dug, ali smo radili na pet projekata gdje smo 250.000 kuna smo potrošili na projektnu dokumentaciju, a aplicirali smo te projekte koji mogu Vrgorcu donijeti 6,7 milijuna kuna novih investicija".

Nije samo Vrgorac grad u minusima, je li vas možda kontaktirao netko od kolega gradonačelnika da preuzme model, ili možda netko iz MOST-a koji Vas podržava, a koji ide u utrku?

"Vrgorac je jedinstven. Nije me nitko kontaktirao, ovo je jedini mogući način bio. Prije nego sam došao više smo trošili na plaće, nego što smo imali. To je neodrživ sistem koji smo morali racionalizirati. Paralelno smo imali četiri upravna odjela, to smo sveli na jedan jedinstveni odjel. Tri zaposlenika su sporazumno raskinula ugovor, među njima i službeni vozač. Mislim, ako nisam sposoban sam otići u Zagreb ili Split, onda ne trebam biti ni gradonačelnik".

Cijeli razgovor s gradonačelnikom Pranićem pogledajte u prilogu - LINK

Objavi komentar

3 Primjedbe

  1. kad je moga u beograd zašto nebi i u Zagreb

    OdgovoriIzbriši
  2. Naš gradonačelnik.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sta tebe briga sta se desava u R.H.Sto dalje prste od Hrvatske.

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)