Bolje nismo zaslužili…

Jučer se dogodilo svašta, na političkom planu dakako.

Svaka kuća u zapadnoj Hercegovini kao da je jučer živjela pod nekom posebnom vrstom stresa. Od ranoga jutra situacija u Hrvatskom saboru pratila se s velikom dozom strepnje kao da nam svima upravo od toga ovisi sutrašnja egzistencija. Upućeni kažu da je, prema mjerenjima, HRT4 imao 57% gledanosti u razdoblju od 8 do 16 sati na teritoriju Zapadnohercegovačke županije. U mnogim kućanstvima ručak je kasnio i po više od sat vremena. Naime, prosječna hercegovačka domaćica nije si smjela dopustiti da joj bilo koji događaj iz sabornice promakne jer na kavi kod susjede ponovo su tema Marić, Petrov i Plenković, a sramota je ne znati svih 75 zastupnika koji su bili protiv opoziva Zdravka Marića.

Piše: Branimir Galić

Po Širokom Brijegu kruži priča da su se 3 žene ispijajući kavu na Puringaju žestoko posvađale jer se njihovo poimanje situacije u Hrvatskoj razlikovalo. Jedna je uporno govorila da će HDZ uspjeti prikupiti novu većinu te da će Njonjo Jandroković biti predsjednik Sabor, druga da su najpošteniji novi parlamentarni izbori. Čak je sebi uzela za pravo i rekla da bi najbolje bilo parlamentarne izbore spojiti sa drugim krugom lokalnih izbora jer to je najjeftinije i ne bi se odrazilo na stanje u proračunu. Treća susjeda uvjerljivo je elaborirala svoju tezu da je u ovom trenutku za Republiku Hrvatsku najbolja i najizglednija manjinska vlada, jer kako kaže, u Hrvatskoj zasigurno postoji toliku stupanj političke kulture i korektnosti te da bi na taj način „Lijepa naša“ dobro i nesmetano funkcionirala.

Nakon povratka s kave situacija na Purngaju ostaje ista. Televizija je upaljena već 11 sati bez prestanka, a počinju se čuti i glasine kako je red da Kolinda riješi ovu situaciju te sazove predstavnike svih stranaka na konzultacije i razgovore. Bože moj, sutra je novi dan, valjda ćemo znati nešto konkretnije.

To je Hrvatska, pobogu, a šta je sa Bosnom i Hercegovinom i situacijom u njoj iz perspektive prosječnog čovjeka u zapadnoj Hercegovini.

Naime, jučer, baš kada se u Hrvatskoj događala velika drama u Saboru, pred izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nalazio se prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a predlagatelj istoga bio je Hrvatski narodni sabor (HNS). Prijedlog je odbačen jer su izaslanici iz reda bošnjačkog naroda iskoristili institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zamislite. Jednom je narodu kršenje vitalnog nacionalnog interesa to što bi drugom konstitutivnom narodu bilo omogućeno da izabere svoje legalne i legitimne političke predstavnike. O ovome, da su Bošnjaci uložili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, nećete čuti ništa na HRT-ovim vijestima, dakako.

A, što o tome znaju ove žene s kave iz satirom obojanog prvog dijela teksta? Do kada će prosječnom Hrvatu iz Hercegovine biti važnije i od vitalnijeg značaja to što se na dnevno-političkoj bazi događa u Hrvatskoj nego li u Bosni i Hercegovini. Većina prosječnih Hercegovaca ne percipira događaje iz BH politike kao nešto šte se nas uopće tiče i treba ticati. Po njima se odluke u BiH donose u tamo nekoj Parlamentarnoj skupštini i tamo nekom Domu naroda.

No, kako se uopće boriti protiv ovoga da Hrvati iz BiH ne percipiraju događaje iz institucija u Sarajevu kao da se nas uopće ne tiču kada nemamo adekvatan medij (RTV kanal) koji bi bio na hrvatskom jeziku i sa hrvatskom uređivačkom politikom. Stoga ovim putem apeliram na sve preostale medijske djelatnike i medijske kuće sa hrvatskom uređivačkom politikom da sustavno porade na tome da događaje iz parlamenata u Sarajevu približe običnim ljudima, jer dok se god budemo ponašali kao da nas se ne tiču događaji iz Sarajeva (u ovom konkretnom slučaju HNS-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH), poboljšanje situacije u Bosni i Hercegovini nismo ni zaslužili.

Branimir Galić / HSPF.info

Objavi komentar

0 Primjedbe