Ništa od obećane financijske pomoći

Kako je to obično i bivalo posljednjih dvadesetak godina bh. poljoprivrednici su i u priči oko prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU izvukli najdeblji kraj što za mnoge znači samo jedno – ključ u bravu.

Naime, od obećanja kako će se iz međunarodnih financijskih institucija pomoći bh. proizvođačima u sanacijama šteta od daljnje liberalizacije tržišta, sada je već jasno, neće biti ništa. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, kaže kako je izvješće Svjetske banke o štetama tendenciozno i u potpunosti netočno.

Oni navode kako su štete minorne, nešto na medu i još nekim proizvodima, a kako primjerice u mljekarskom sektoru nema nikakvih šteta, što je potpuno nonsens. Mi samo na padu cijena imamo štetu od 20 milijuna maraka, a da ne spominjem sve ostalo, kazao nam je Usorac.

Maćehinski odnos

Ono što je najgore u cijeloj priči, navodi to što u BiH ulaze mlijeko i meso ali i ostali proizvodi vrlo loše kvalitete. Kao primjer navodi podatak da je u našu zemlju došlo 120 tona sjemenskog krumpira iz četiri zemlje EU, a koji je zaražen virusom. Usorac smatra kako to govori samo dvije stvari – ili se ne kontrolira kvaliteta ili se namjerno želi uništiti bh. proizvodnja.

Naše procjene govore kako će štete od prilagođenog SSP iznositi nešto više od 300 milijuna maraka, ali to očito nikoga ne zanima. Jasno je kako nikakvu pomoć nećemo dobiti niti od međunarodnih institucija niti od domaćih, kaže Usorac.

Navodi kako se s entitetske razine poticaji za poljoprivredu ne povećavaju, a uz to i kasne, dok se s državne razine ne samo da ne pomažu poljoprivredu, nego joj dodatno odmažu. Tako su se željele povećati trošarine, a da se prije toga nije uveo “plavi dizel” što bi za poljoprivrednike bio samo još jedan veliki šamar.

Od priče o povoljnim kreditima i takvim vidovima pomoći više nitko niti ne razgovara. Smatra kako su političari spremi na apsolutno sve samo kako bi progurali isključivo vlastitu korist, a za narode i građane ih nije nikada ni bila briga. Tako navodi da je glavni cilj naših političkih elita biti podanici EU kako bi i nakon isteka mandata osigurali sebi određene pozicije.

Bježanje iz BiH

Na naše pitanje pripremaju li poljoprivrednici u našoj zemlji određene akcije i kontra mjere, jasno odgovora kako nisu.

Mi smo u fazi umiranja, a mrtvac nikada nije ništa poduzimao. Ovakvo stanje odgovora pustošenju sela, u kojem ostaju samo starci, dok mladi bježe “glavom bez obzira”. Za prosvjede ili slične akcije trebaju vam mlade osobe, a ne starci, poručio je Usorac.

On upozorava kako danas imamo tristotinjak u potpunosti praznih sela, preko tisuću onih s manje od deset stanovnika, mladi ili odlaze u velike gradove ili u druge europske zemlje. S obzirom na ponašanje naših vlasti, ali i maćehinski odnos međunarodnih institucija, Usorac tvrdi da kada dođe trenutak da BiH postane dio EU iz naše zemlje neće imati tko ući jer će svi iz nje pobjeći.

Dragan Bradvica / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe